Κλασικό πιάτο της γαλλικής κουζίνας, που συνδυάζει κοτόπουλο και μανιτάρια σε μία πλούσια, κρασάτη σάλτσα. Σερβίρετε με πουρέ πατάτας ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.
Υλικά
- 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλο, με δέρμα, σε μερίδες
- 1 κ.σ. ε.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 350 γρ. φρέσκα μανιτάρια Agaricus, σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1½ κ.γ. αλεύρι
- 6 κ.σ. κρασί λευκό, ξηρό
- 2/3 φλιτζανιού ζωμό κοτόπουλου
- 1 φλιτζάνι ντομάτες κονκασέ
- ¼ κ.γ. θυμάρι ξερό
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε, να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα, με τρυπητή κουτάλα, κρατάμε 1 κ.σ. από το λάδι της κατσαρόλας και πετάμε το υπόλοιπο.
Βήμα 2
Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, σε χαμηλή φωτιά, για 5 λεπτά. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια, το σκόρδο, αλάτι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και τα μανιτάρια να πάρουν χρώμα.
Βήμα 3
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον ζωμό, τις ντομάτες, το θυμάρι και πιπέρι. Βάζουμε μέσα και το κοτόπουλο και όσα υγρά έχουν βγει στην πιατέλα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με σκεπασμένο το καπάκι μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.