Έχουμε συνηθίσει το κοτόπουλο να μπαίνει στο φούρνο με πατάτες, αλλά και αυτή η συνταγή για κοτόπουλο Νιτσιάκος με ρύζι και αρακά θα σας αρέσει εξίσου. Ιδανική επιλογή τόσο για το καθημερινό όσο και για το κυριακάτικο τραπέζι.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο Νιτσιάκος, 2 κιλά περίπου
- 450γρ. ρύζι για πιλάφι
- 1 λίτρο ζωμό κότας ζεστό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 300γρ. αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
- 75γρ. βούτυρο πρόβειο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Αλατίζετε το κοτόπουλο και το ψήνετε σε ανοιχτή γάστρα για περίπου 1 ώρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.Βήμα 2
Βγάζετε τη γάστρα από τον φούρνο και τη βάζετε στο μάτι της κουζίνας. Ρίχνετε μέσα το βούτυρο, το κρεμμύδι και το σκόρδο γύρω από το κοτόπουλο. Σοτάρετε για 1 λεπτό και προσθέτετε το ρύζι. Σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό και προσθέτετε τον ζεστό ζωμό.Βήμα 3
Κλείνετε τη γάστρα και συνεχίζετε το ψήσιμο στο φούρνο για άλλα 40 λεπτά.Βήμα 4
Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτετε τον αρακά. Αν το κοτόπουλο δεν έχει πάρει ωραίο χρώμα, το βάζετε κάτω από το γκριλ για 4-5 λεπτά.Βήμα 5
Σερβίρετε σε πιάτα με πρόβειο γιαούρτι στο πλάι.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb