Το κλασικό φαγητό του κυριακάτικου αλλά και του καθημερινού τραπεζιού αποκτά ανεπανάληπτη νοστιμιά μαρινάροντας πρώτα το κοτόπουλο Νιτσιάκος σε ένα ωραίο μίγμα με μέλι, μουστάρδα και χυμό πορτοκαλιού.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο Νιτσιάκος ολόκληρο
- 500γρ. πατάτες, σε χοντρές φέτες
- 1 ματσάκι θυμάρι
- 12 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- 50γρ. μέλι
- 50γρ. μουστάρδα
- 300ml χυμό πορτοκαλιού
- 30ml χυμό λεμονιού
- 20ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αναμιγνύετε το μέλι, τη μουστάρδα και 40ml από τον χυμό πορτοκαλιού να ομογενοποιηθούν.Βήμα 2
Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο και το αλείφετε με το μίγμα μελιού που ετοιμάσατε.Βήμα 3
Βάζετε τις πατάτες και το θυμάρι στον πάτο του ταψιού, ακουμπάτε από πάνω το κοτόπουλο, περιχύνετε με τον χυμό λεμονιού, τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο.Βήμα 4
Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 60 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και το κοτόπουλο μέχρι μέσα. Ξεφουρνίζετε, αφήνετε λίγο το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή