kotopoulo_gastra-ANOIGMA
clock icon
1:20'

Κοτόπουλο στη γάστρα με φινόκιο και μαραθόσπορο

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κοτόπουλο
  • 3 μικρά κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 φινόκιο, κομμένα χοντρά κυδωνάτα, μαζί με το κοτσάνι τους
  • 20 ml μηλόξιδο
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 πατάτες μεσαίες, σε κύβους των 4 εκ.
  • 600 ml ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορους
  • αλάτι αφρίνα
  • μαύρο πιπέρι

Tips

  • Οι Σικελοί φτιάχνουν μια ιδιαίτερη σαλάτα με ωμό λεπτοκομμένο φινόκιο, πορτοκάλι και ελιές, ενώ στην Προβηγκία σπεσιαλιτέ θεωρείται το λαβράκι με το φινόκιο.

Το κοτόπουλο στο φούρνο είναι το απόλυτα comfort φαγητό που πολλά νοικοκυριά επιλέγουν σταθερά για το κυριακάτικο τραπέζι τους. Σε αυτή τη συνταγή, το κοτόπουλο σιγοψήνεται στη γάστρα και ενισχύεται από τις γεύσεις και τα αρώματα του φινόκιο και του μαραθόσπορου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε μια γάστρα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές να πάρει χρώμα. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και ρίχνουμε στη γάστρα τα κρεμμύδια, το
σκόρδο και το φινόκιο.

Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί και προσθέτουμε τις πατάτες, τον ζωμό, τους μαραθόσπορους, αλάτι, πιπέρι και, τέλος, το κοτόπουλο. Κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: STUDIO LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε μια γάστρα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές να πάρει χρώμα. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και ρίχνουμε στη γάστρα τα κρεμμύδια, το
σκόρδο και το φινόκιο.

Βήμα 2

Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί και προσθέτουμε τις πατάτες, τον ζωμό, τους μαραθόσπορους, αλάτι, πιπέρι και, τέλος, το κοτόπουλο. Κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: STUDIO LM