kotopoulo-ANOIGMA
clock icon
1:15'

Κοτόπουλο πετάλι στον φούρνο μπριάμ

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 1 κοτόπουλο 1.000-1.100 γρ.
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κολοκύθια μέτρια
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • 3 ντομάτες ώριμες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι δυόσμο
  • ½ ματσάκι μυρώνια
  • 4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 100 ml ζωμό κοτόπουλου
  • αφρίνα αλάτι, μαύρο πιπέρι

Tips

  • Για να ανοίξουμε το κοτόπουλο πεταλούδα: Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μια επιφάνεια κοπής με τη ράχη προς τα πάνω. Με ένα ψαλίδι κουζίνας ή με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη ράχη από τα δεξιά και τα αριστερά παράλληλα με τη ράχη. Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο και πιέζουμε με τα χέρια μας το στέρνο για να σπάσει.

Ζουμερό κοτόπουλο στο φούρνο σε κοπή πεταλούδα και μαγειρεμένο με τα κλασικά και αγαπημένα καλοκαιρινά υλικά του μπριάμ. Νόστιμο, θρεπτικό και light ότι πρέπει για το καθημερινό αλλά και για το κυριάτικο τραπέζι των διακοπών μας.

Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να ανοίξει το κοτόπουλο σε πετάλι. Χοντροκόβουμε τα λαχανικά, σε ίδιο πάχος όσο γίνεται, περίπου 5 εκ. Σε μεγάλο ταψί βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με το ελαιόλαδο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Τα απλώνουμε στο ταψί, προσθέτουμε τον ζωμό και το κοτόπουλο. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 45΄. Έπειτα ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 15΄ ακόμη, να πάρει χρώμα το φαγητό.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: STUDIO LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να ανοίξει το κοτόπουλο σε πετάλι. Χοντροκόβουμε τα λαχανικά, σε ίδιο πάχος όσο γίνεται, περίπου 5 εκ. Σε μεγάλο ταψί βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με το ελαιόλαδο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Βήμα 2

Τα απλώνουμε στο ταψί, προσθέτουμε τον ζωμό και το κοτόπουλο. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 45΄. Έπειτα ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 15΄ ακόμη, να πάρει χρώμα το φαγητό.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: STUDIO LM