Τα γλυκά δαμάσκηνα και το κόκκινο κρασί δίνουν στο κλασικό κοτόπουλο με πατάτες μοναδική, ξεχωριστή γεύση. Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά
- 2 στήθη κοτόπουλου
- 250 ml κόκκινο κρασί καλής ποιότητας
- 2 κόκκους μπαχάρι
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 πορτοκάλι
- 70 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 600 γρ. πατάτες, κομμένες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, σε ροδέλες
- 2 κουτ. σούπας κρέμα βαλσαμικού ξιδιού
- 150 ml ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο φρέσκο
- 6-8 δαμάσκηνα ξερά
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ με το κρασί, τα μπαχαρικά, το σκόρδο και τον χυμό του πορτοκαλιού και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 2-3 ώρες.
Βήμα 2
Στραγγίζουμε τα στήθη του κοτόπουλου από τη μαρινάδα και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Κρατάμε τη μαρινάδα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές να πάρει χρώμα.
Βήμα 3
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τις πατάτες στο μισό ελαιόλαδο για 2΄, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1΄-2΄. Επάνω στις πατάτες ακουμπάμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε την κρέμα βαλσαμικού, τη μαρινάδα, τον ζωμό, το δεντρολίβανο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 4
Κλείνουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για 25΄. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20΄ ή μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Σερβίρεται ζεστό.
Φωτογραφία-Food Styling: Εύα Μονοχάρη, Funkycook.gr