me_patates_chorizo_mikri
clock icon
1:50'

Κοτόπουλο με πατάτες και λουκάνικο στη γάστρα

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 1 κιλό πατάτες baby
  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο, περίπου 1,5 κιλό
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 200 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, πικάντικο
  • 200 γρ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι
  • 500 ml ζωμό κοτόπουλου, καυτό
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Το Κυριακάτικο τραπέζι θέλει το κοτόπουλο στον φούρνο ολόκληρο. Αν τώρα έχει μέσα και λουκάνικο θα γίνει ακόμη πιο λαχταριστό…!

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις ρίχνουμε στη γάστρα. Βάζουμε μέσα και το κοτόπουλο ολόκληρο. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα ρίχνουμε στο σκεύος. Κόβουμε στη συνέχεια το λουκάνικο σε ροδέλες των περίπου 5 εκ., κατόπιν τις πιπεριές και τα ρίχνουμε κι αυτά στο σκεύος μαζί με τις ελιές.

Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με τα χέρια μας. Ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου στη γάστρα, στο πλάι και όχι πάνω στο κοτόπουλο, κλείνουμε με το καπάκι και βάζουμε τη γάστρα στον φούρνο (όχι προθερμασμένο). Τον ρυθμίζουμε στους 200°C και ψήνουμε το φαγητό για περίπου 1 ώρα.

Κατόπιν, ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για άλλα 30΄ ή μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει καλά και να μαγειρευτεί μέχρι μέσα.

Φωτογραφία: Sean Calitz, Mike English, Ant Dunkan, Kris Kirkham - Styling: Tony Hutchinson - Food styling: Lottie Covel, Sal Hensley, Adam Bush

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις ρίχνουμε στη γάστρα. Βάζουμε μέσα και το κοτόπουλο ολόκληρο. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα ρίχνουμε στο σκεύος. Κόβουμε στη συνέχεια το λουκάνικο σε ροδέλες των περίπου 5 εκ., κατόπιν τις πιπεριές και τα ρίχνουμε κι αυτά στο σκεύος μαζί με τις ελιές.

Βήμα 2

Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με τα χέρια μας. Ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου στη γάστρα, στο πλάι και όχι πάνω στο κοτόπουλο, κλείνουμε με το καπάκι και βάζουμε τη γάστρα στον φούρνο (όχι προθερμασμένο). Τον ρυθμίζουμε στους 200°C και ψήνουμε το φαγητό για περίπου 1 ώρα.

Βήμα 3

Κατόπιν, ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για άλλα 30΄ ή μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει καλά και να μαγειρευτεί μέχρι μέσα.

Φωτογραφία: Sean Calitz, Mike English, Ant Dunkan, Kris Kirkham - Styling: Tony Hutchinson - Food styling: Lottie Covel, Sal Hensley, Adam Bush