Ένα ξεχωριστό πιάτο με κοτόπουλο για το οικογενειακό τραπέζι, με γεύσεις και αρώματα από την Ινδία. Θα σας ενθουσιάσει με τη γεύση του!
Υλικά
- 1 κοτόπουλο μεγάλο, σε μερίδες
- 1 πιπεριά πράσινη, σε κύβους
- 1 πιπεριά κόκκινη, σε κύβους
- 2 κολοκυθάκια σε φέτες
- 10 μανιτάρια μέτρια, κομμένα στα 4 ή στη μέση
- 1 φλιτζανάκι καφέ ηλιέλαιο
- 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 2 κουτ. σούπας κάρι μέτρια καυτερό
- 2 νεροπότηρα ρύζι basmati
- 100γρ. βούτυρο φρέσκο
- 2 κουτ. σούπας έτοιμο μίγμα μπαχαρικών για μπιριάνι*
- λίγο αλάτι
Για το πιλάφι
Tips
- Το έτοιμο μίγμα μπαχαρικών για μπιριάνι θα το βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών ή με έθνικ προϊόντα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το λάδι και ρίχνετε μέσα το σκόρδο, το τζίντζερ και το κάρι. Σοτάρετε για 1 λεπτό και προσθέτετε το κρεμμύδι, τα λαχανικά και το κοτόπουλο.
Βήμα 2
Τα καβουρδίζετε ανακατεύοντας πού και πού για 5 λεπτά και αμέσως μετά προσθέτετε νερό για να σκεπαστούν τα υλικά. Μαγειρεύετε το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα και μέχρι να χυλώσει η σάλτσα. Το διατηρείτε ζεστό.
Βήμα 3
Αδειάζετε το ρύζι basmati σε μια λεκάνη, ρίχνετε άφθονο νερό, ανακατεύετε με το χέρι και σουρώνετε. Επαναλαμβάνετε άλλες δύο φορές και τέλος σουρώνετε το ρύζι από όλα τα νερά.
Βήμα 4
Σε κατσαρόλα ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο να λιώσει. Ρίχνετε το μίγμα μπιριάνι και ανακατεύετε. Αδειάζετε το ρύζι μέσα και ανακατεύετε ξανά. Προσθέτετε σιγά σιγά τόσο νερό όσο να σκεπάσει το ρύζι κατά 10 χιλιοστά. Μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.
Βήμα 5
Απλώνετε το ρύζι σας σε πιατέλα και από πάνω βάζετε τις μερίδες του κοτόπουλου.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb