kotopoulo-bamies-170609_0310
clock icon
40'

Κοτόπουλο με μπάμιες σε μπαλσάμικο

Υλικά

    Μερίδες: 4-6

  • 600 γρ. μπάμιες καθαρισμένες
  • 70 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 6 φιλέτα μπουτιού κοτόπουλο
  • 100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
  • 30 ml μπαλσάμικο ξύδι κόκκινο
  • 400 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
  • ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη μαρινάδα

  • 30 ml μπαλσάμικο ξύδι κόκκινο
  • 1 ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Μια νεωτερική προσέγγιση στον κλασικό συνδυασμό κοτόπουλου με μπάμιες από πλευράς τεχνικής και υλικών με 3 βασικά σημεία διαφοροποίησης. Οι μπάμιες μαγειρεύονται ξεχωριστά απ’ το κοτόπουλο και ενώνονται στο τέλος, το κοτόπουλο μαρινάρεται και στη συνέχεια ψήνεται και τέλος, αντί για συμβατικό ξίδι χρησιμοποιούμε μπαλσάμικο. Το αποτέλεσμα είναι μάλλον το πιο νόστιμο κοτόπουλο με μπάμιες που θα έχετε δοκιμάσει.

Μαρινάρετε το κοτόπουλο: Συνδυάζετε τα υλικά της μαρινάδας και τ’ ανακατεύετε σε ένα μπολ. Βάζετε μέσα τα φιλετάκια του κοτόπουλου και τ’ ανακατεύετε να πάρουν παντού τις γεύσεις της μαρινάδας. Τα αφήνετε σε μια άκρη μέχρι να τα χρειαστείτε.

Σοτάρετε το κρεμμύδι: Σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα, βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει σε χαμηλή ένταση. Ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστεί μαλακά επί δεκάλεπτο, ώστε να καραμελώσει και να γίνει πεντανόστιμο.

Σοτάρετε τις μπάμιες: Αφού καραμελώσουν τα κρεμμύδια, ανεβάζετε την ένταση και ρίχνετε τις μπάμιες μέσα. Θα τις ανακατέψετε και θα τις σοτάρετε τρία λεπτά χωρίς νερό.

Προσθέτετε τομάτα, νερό και μπαλσάμικο: Προσθέτετε την τομάτα, το μπαλσάμικο, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και 400 ml βραστό νερό. Ανακατεύετε και μόλις πάρουν βράση, ξανακατεβάζετε την ένταση στη μέση και τα αφήνετε να μαλακώσουν οι μπάμιες και να εξατμιστεί το νερό χωρίς καπάκι στον ταβά και με τον εξαεριστήρα να δουλεύει (για να μη κορεστεί η ατμόσφαιρα από υδρατμούς και σταματήσει η εξάτμιση του νερού).

Κόβετε τον μαϊντανό: Ήρθε η στιγμή που βολεύει να ψιλοκόψετε τον μαϊντανό. Τον αφήνετε να χρησιμοποιηθεί αργότερα.

Ψήνετε το κοτόπουλο: Βάζετε ένα σχαροτήγανο ή κανονικό τηγάνι να κάψει στο φουλ της έντασης στο μάτι και μόλις δείτε ότι έχετε υψηλή θερμοκρασία (160° -180° C), βάζετε τα φιλετάκια όπως είναι μαριναρισμένα πάνω της. Δεν χύνετε την υπόλοιπη μαρινάδα, μόνο ό,τι έχουν πάρει πάνω τους τα φιλέτα. Τα γυρνάτε στο ενάμιση λεπτό απ’ την άλλη να κάνουν γραμμώσεις κι’ απ' τις δυο πλευρές και χαμηλώνετε την ένταση στη συνέχεια στα 2/3 , να σιγοψηθούν για συνολικά περί τα 7 λεπτά.

Αν έχετε θερμόμετρο ελέγξτε η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει στους 65°-70° C στο κέντρο του πιο χοντρού κομματιού, αλλά να μην ξεπεράσει τους 75° C όπου θ’ αρχίσουν να στεγνώνουν. Αν βεβαίως δεν έχετε φιλετάκια από μπούτι και έχετε ολόκληρο μπούτι με το κόκκαλο ή έχετε στήθος χοντρά κομμένο κλπ., οι χρόνοι θα είναι διαφορετικοί, προφανώς μεγαλύτεροι. Αλλά βέβαια χωρίς θερμόμετρο, ο κίνδυνος να παραμαγειρέψετε το κοτόπουλο, θα είναι κι’ αυτός αντίστοιχα μεγαλύτερος.

Παντρεύετε κοτόπουλο και μπάμιες: Στα 30’ περίπου από τότε που βάλατε τις μπάμιες, πρέπει να έχει μείνει ελάχιστο νερό. Μπορείτε να ρίξετε τον μαϊντανό και αφού ανακατέψετε να ενσωματώσετε τα φιλετάκια κοτόπουλου. Σημειώνω ότι το ιδανικό ανακάτεμα για να μην σπάσετε τις μπάμιες, γίνεται κουνώντας την κατσαρόλα.

Στα περίπου 25’ και εφόσον βέβαια έχετε κάνει όλη την διαδικασία όπως περιγράφουμε και με αντίστοιχα σκεύη και εντάσεις στην εστία, θα πρέπει:
Να έχει εξατμιστεί όλο το νερό, η σάλτσα να είναι πηχτή, οι μπάμιες τραγανές και να στέκουν, χωρίς να έχουν σκάσει αλλά σε οριακό σημείο. Αν κρίνετε ότι χρειάζεστε λίγη ώρα ακόμη, προσθέστε λίγο ακόμη νερό και αφήστε λίγα ακόμη λεπτά.

Σερβίρισμα: Σερβίρετε από ένα ή δυο φιλέτα με τις μπάμιες γύρω τους αφού έχετε αφήσει για ένα δεκάλεπτο το φαγητό να μην είναι καυτό και να δέσουν οι γεύσεις που ως γνωστόν αναδεικνύονται όσο οι θερμοκρασίες γίνονται πιο ήπιες.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μαρινάρετε το κοτόπουλο: Συνδυάζετε τα υλικά της μαρινάδας και τ’ ανακατεύετε σε ένα μπολ. Βάζετε μέσα τα φιλετάκια του κοτόπουλου και τ’ ανακατεύετε να πάρουν παντού τις γεύσεις της μαρινάδας. Τα αφήνετε σε μια άκρη μέχρι να τα χρειαστείτε.

Βήμα 2

Σοτάρετε το κρεμμύδι: Σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα, βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει σε χαμηλή ένταση. Ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστεί μαλακά επί δεκάλεπτο, ώστε να καραμελώσει και να γίνει πεντανόστιμο.

Σοτάρετε τις μπάμιες: Αφού καραμελώσουν τα κρεμμύδια, ανεβάζετε την ένταση και ρίχνετε τις μπάμιες μέσα. Θα τις ανακατέψετε και θα τις σοτάρετε τρία λεπτά χωρίς νερό.

Βήμα 3

Προσθέτετε τομάτα, νερό και μπαλσάμικο: Προσθέτετε την τομάτα, το μπαλσάμικο, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και 400 ml βραστό νερό. Ανακατεύετε και μόλις πάρουν βράση, ξανακατεβάζετε την ένταση στη μέση και τα αφήνετε να μαλακώσουν οι μπάμιες και να εξατμιστεί το νερό χωρίς καπάκι στον ταβά και με τον εξαεριστήρα να δουλεύει (για να μη κορεστεί η ατμόσφαιρα από υδρατμούς και σταματήσει η εξάτμιση του νερού).

Κόβετε τον μαϊντανό: Ήρθε η στιγμή που βολεύει να ψιλοκόψετε τον μαϊντανό. Τον αφήνετε να χρησιμοποιηθεί αργότερα.

Βήμα 4

Ψήνετε το κοτόπουλο: Βάζετε ένα σχαροτήγανο ή κανονικό τηγάνι να κάψει στο φουλ της έντασης στο μάτι και μόλις δείτε ότι έχετε υψηλή θερμοκρασία (160° -180° C), βάζετε τα φιλετάκια όπως είναι μαριναρισμένα πάνω της. Δεν χύνετε την υπόλοιπη μαρινάδα, μόνο ό,τι έχουν πάρει πάνω τους τα φιλέτα. Τα γυρνάτε στο ενάμιση λεπτό απ’ την άλλη να κάνουν γραμμώσεις κι’ απ' τις δυο πλευρές και χαμηλώνετε την ένταση στη συνέχεια στα 2/3 , να σιγοψηθούν για συνολικά περί τα 7 λεπτά.

Αν έχετε θερμόμετρο ελέγξτε η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει στους 65°-70° C στο κέντρο του πιο χοντρού κομματιού, αλλά να μην ξεπεράσει τους 75° C όπου θ’ αρχίσουν να στεγνώνουν. Αν βεβαίως δεν έχετε φιλετάκια από μπούτι και έχετε ολόκληρο μπούτι με το κόκκαλο ή έχετε στήθος χοντρά κομμένο κλπ., οι χρόνοι θα είναι διαφορετικοί, προφανώς μεγαλύτεροι. Αλλά βέβαια χωρίς θερμόμετρο, ο κίνδυνος να παραμαγειρέψετε το κοτόπουλο, θα είναι κι’ αυτός αντίστοιχα μεγαλύτερος.

Βήμα 5

Παντρεύετε κοτόπουλο και μπάμιες: Στα 30’ περίπου από τότε που βάλατε τις μπάμιες, πρέπει να έχει μείνει ελάχιστο νερό. Μπορείτε να ρίξετε τον μαϊντανό και αφού ανακατέψετε να ενσωματώσετε τα φιλετάκια κοτόπουλου. Σημειώνω ότι το ιδανικό ανακάτεμα για να μην σπάσετε τις μπάμιες, γίνεται κουνώντας την κατσαρόλα.

Στα περίπου 25’ και εφόσον βέβαια έχετε κάνει όλη την διαδικασία όπως περιγράφουμε και με αντίστοιχα σκεύη και εντάσεις στην εστία, θα πρέπει:
Να έχει εξατμιστεί όλο το νερό, η σάλτσα να είναι πηχτή, οι μπάμιες τραγανές και να στέκουν, χωρίς να έχουν σκάσει αλλά σε οριακό σημείο. Αν κρίνετε ότι χρειάζεστε λίγη ώρα ακόμη, προσθέστε λίγο ακόμη νερό και αφήστε λίγα ακόμη λεπτά.

Σερβίρισμα: Σερβίρετε από ένα ή δυο φιλέτα με τις μπάμιες γύρω τους αφού έχετε αφήσει για ένα δεκάλεπτο το φαγητό να μην είναι καυτό και να δέσουν οι γεύσεις που ως γνωστόν αναδεικνύονται όσο οι θερμοκρασίες γίνονται πιο ήπιες.