Μια συνταγή γεμάτη νοστιμιά και γλύκα που προέρχεται κυρίως απ’ τα μελωμένα λαχανικά της σάλτσας, αλλά και τη μπύρα που θα διαλέξετε να δώσει αρώματα. Προτιμήστε λοιπόν μια αρωματική, γλυκιά κόκκινη μοναστηριακή μπίρα. Ο συνδυασμός με ταλιατέλες το κάνει κλασικό φαγητό θαλπωρής.
Υλικά
- Υλικά: Για 4 άτομα
- 700 γρ. φιλετάκια μπουτιού κοτόπουλου (8 κομμάτια)
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 1 μεσαίο καρότο στον τρίφτη
- 1 μπαστούνι σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο σε λεπτές ροδέλες
- 330mlμπύρα (προτιμήστε αρωματικές, γλυκές, μοναστηριακές μπύρες)
- 400 γρ. τριμμένη ντομάτα
- 1 στικ κανέλας
- 3 φύλλα δάφνης
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
- 70 μλ. παρθένο ελαιόλαδο
- 500 γρ. ταλιατέλες (ή παπαρδέλες ή χυλοπίτες ή άλλο ζυμαρικό πλατύ ή με τρύπα)
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προετοιμάζετε όλα τα υλικά σας ψιλοκόβοντας κρεμμύδι και σέλερι, κόβοντας λεπτές ροδέλες το πράσο και περνώντας από τον τρίφτη το καρότο. Σοτάρετε το κοτόπουλο για 5’: Σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα βάζετε σε σχετικά δυνατή φωτιά το λάδι να κάψει για να σοτάρετε τα μπουτάκια του κοτόπουλου. Τα απλώνετε σε πλήρη ανάπτυξη και τα γυρνάτε στα δυο λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Στα 4-5 λεπτά που έχουν πάρει χρώμα και απ’ τις δυο πλευρές τα αφαιρείτε και τα αφήνετε σε μπολ για να προστεθούν στο φαγητό αφού σοτάρετε τα λαχανικά.
Βήμα 2
Σοτάρετε τα λαχανικά για 10’: Χαμηλώνετε την ένταση της θερμοκρασίας στη μέση ή και πιο χαμηλά ανάλογα με την εστία σας. Στην κατσαρόλα που ήδη το λάδι καίει από πριν, προσθέτετε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για να σοταριστούν αργά ώστε να βγάλουν τη μέγιστη γεύση τους στη σάλτσα. Προσθέστε μαζί και όλα τα καρυκεύματα και αρωματικά: σκόρδο, κανέλα, δάφνη, δεντρολίβανο και προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Όλο το παιχνίδι είναι αυτή η διαδικασία με ανακάτεμα και σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά να διαρκέσει τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο, μελώνοντας τα λαχανικά και βγάζοντας τα αρώματα απ’ τα μπαχαρικά. Λόγω χαμηλής έντασης της φωτιάς και του ανακατώματος, τα λαχανικά σας δεν κινδυνεύουν να καούν. Απλά μεγιστοποιούν την ένταση της γεύσης τους καθώς μαραίνονται ανεβάζοντας τα σάκχαρα. Αυτό είναι και το βασικό τεχνικό μυστικό του έντονου γευστικού πλούτου που θα νιώσετε στο τελικό πιάτο.
Βήμα 3
Μαγειρεύετε το φαγητό 15’-20’: Όταν πια τα λαχανικά έχουν φτάσει στο απόγειο της νοστιμιάς τους, προσθέτετε πίσω στη κατσαρόλα σας, τα σοταρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα ανακατεύετε με τα λαχανικά για 2 λεπτά και προσθέτετε στη συνέχεια την σάλτσα τριμμένης ντομάτας. Ανακατεύετε τη σάλτσα με τα λαχανικά και το κοτόπουλο και προσθέτετε στη συνέχεια τη μπύρα. Ανακατεύετε πάλι καλά και αφού το φαγητό φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού, φροντίζετε να είναι το μάτι σε χαμηλή ένταση ώστε να σιγοβράσει το σύνολο για περίπου 15-20 λεπτά με ανοιχτό καπάκι. Όταν αφαιρέσετε τη κατσαρόλα απ’ το μάτι θα πρέπει να έχετε μια πηχτή σάλτσα. Αφήστε τη σάλτσα με το κοτόπουλο να δέσουν για τουλάχιστον 20 λεπτά εκτός ματιού, πριν τις σερβίρετε με τις ταλιατέλες ή με οτιδήποτε άλλο.
Βήμα 4
Βράζετε τα ζυμαρικά: Σε μεγάλη κατσαρόλα, με τουλάχιστον 5 λίτρα νερό, αφού φτάσει σε βρασμό και κοχλάζει, προσθέστε δυο κουταλιές σούπας αλάτι και στη συνέχεια τις ταλιατέλες. Ανακατέψτε και αφήστε τες για όσα λεπτά λέει στις οδηγίες. Κρατήστε ένα φλιτζάνι ή μπρίκι με νερό απ’ αυτό που έβρασαν (για να τα αναζωογονήσετε στη πορεία αν χρειαστεί σε δεύτερο σερβίρισμα) , σουρώστε τα και ρίξτε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα στη κατσαρόλα ή συνδυάσετε τα σε πιατέλα. Ανακατέψτε καλά να πάει παντού η σάλτσα.