KOTOPITA
clock icon
1:25'

Κοτόπιτα από τη Λάιστα Ζαγορίου

Υλικά

    Για τα φύλλα

  • ζύμη για 6 φύλλα
  • Για τη γέμιση ή αναδεμή

  • 1 μεγάλο χωριάτικο κοτόπουλο
  • 6 μεγάλα κρεμμύδια
  • 4-5 αβγά
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή μείγμα των δύο, για το άλειμμα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μια πλούσια θρεπτική κοτόπιτα από τη Λάιστα Ζαγορίου, ένα χωριουδάκι στα 1200 μέτρα στις πλαγιές της Τύμφης. Οι Ηπειρώτισσες μαθαίνουν να ανοίγουν φύλλο από την κούνια αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε και με έτοιμο.

Για τα φύλλα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Κόβετε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και ανοίγετε τα φύλλα. Κρατάτε τα 5 φύλλα στην άκρη, σκεπασμένα με υγρή πετσέτα για να μην ξεραθούν. Βουτυρώνετε ένα ταψί. Ψήνετε το 1 φύλλο στον φούρνο στις αντιστάσεις, μέχρι να γίνει τραγανό.

Για τη γέμιση ή αναδεμή: Σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει βράζει το κοτόπουλο μαζί με τα κρεμμύδια, μέχρι το ψαχνό να μαλακώσει πολύ και να ξεκολλάει από τα κόκαλα.

Σουρώνετε κρατώντας τον ζωμό στην άκρη. Μόλις κρυώσει, καθαρίζετε το ψαχνό από κόκαλα και πέτσες και ψιλοκόβετε.

Χτυπάτε τα αβγά, περιχύνετε το κοτόπουλο και ανακατεύετε.

Βουτυρώνετε καλά ένα ταψί. Στρώνετε τα 3 φύλλα, φροντίζοντας καθένα να το ραντίζετε και να το αλείφετε με μίγμα από ελαιόλαδο και βούτυρο. Απλώνετε πάνω στα φύλλα τη μισή γέμιση.

Από πάνω βάζετε το ψημένο φύλλο. Προσθέτετε την υπόλοιπη γέμιση και κλείνετε με 2 φύλλα, βουτυρώνοντας το πρώτο πριν προσθέσετε το δεύτερο. Γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλλα, φτιάχνετε τον κόθρο, βουτυρώνετε καλά και ψήνετε στους 180ºC, στις αντιστάσεις, για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα φύλλα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Κόβετε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και ανοίγετε τα φύλλα. Κρατάτε τα 5 φύλλα στην άκρη, σκεπασμένα με υγρή πετσέτα για να μην ξεραθούν. Βουτυρώνετε ένα ταψί. Ψήνετε το 1 φύλλο στον φούρνο στις αντιστάσεις, μέχρι να γίνει τραγανό.

Βήμα 2

Για τη γέμιση ή αναδεμή: Σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει βράζει το κοτόπουλο μαζί με τα κρεμμύδια, μέχρι το ψαχνό να μαλακώσει πολύ και να ξεκολλάει από τα κόκαλα.

Βήμα 3

Σουρώνετε κρατώντας τον ζωμό στην άκρη. Μόλις κρυώσει, καθαρίζετε το ψαχνό από κόκαλα και πέτσες και ψιλοκόβετε.

Βήμα 4

Χτυπάτε τα αβγά, περιχύνετε το κοτόπουλο και ανακατεύετε.

Βήμα 5

Βουτυρώνετε καλά ένα ταψί. Στρώνετε τα 3 φύλλα, φροντίζοντας καθένα να το ραντίζετε και να το αλείφετε με μίγμα από ελαιόλαδο και βούτυρο. Απλώνετε πάνω στα φύλλα τη μισή γέμιση.

Βήμα 6

Από πάνω βάζετε το ψημένο φύλλο. Προσθέτετε την υπόλοιπη γέμιση και κλείνετε με 2 φύλλα, βουτυρώνοντας το πρώτο πριν προσθέσετε το δεύτερο. Γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλλα, φτιάχνετε τον κόθρο, βουτυρώνετε καλά και ψήνετε στους 180ºC, στις αντιστάσεις, για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M