Ζουμερό και μερακλίδικο, το παραδοσιακό κοντοσούβλι είναι μεζές συνυφασμένος με το ελληνικό τραπέζι. Αν το φτιάξετε σε μια κυριακάτικη σύναξη, σε συνδυασμό με ένα καλό κόκκινο κρασί, περιποιημένη χωριάτικη σαλάτα και φυσικά καλή παρέα, ένα είναι σίγουρο: Δεν θα μείνει μπουκιά!
Υλικά
- 2 κιλά αρνί κομμένο για κοντοσούβλι
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 2 φύλλα δάφνης κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 500ml κρασί λευκό
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ψιλοτριμμένη ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Το κρασί χάριν ευκολίας, θα το βάλετε σε ψεκαστηράκι που μπορείτε να βρείτε εύκολα στα σούπερ μάρκετ.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο γυάλινο σκεύος βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το κρασί, το αλάτι και τη ρίγανη. Ανακατεύετε καλά να πάνε τα υλικά σε όλα τα κομμάτια κρέατος. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και βάζετε το σκεύος στο ψυγείο για 2 ώρες.
Βήμα 2
Σκουπίζετε τα κομμάτια κρέατος από τη μαρινάδα, τα περνάτε σε μια ανοξείδωτη σούβλα για κοντοσούβλι και τα αλατίζετε.
Βήμα 3
Ετοιμάζετε την ψησταριά με κάρβουνο ή ηλεκτρική ή με υγραέριο, ανάλογα με το τι έχετε. Ψήνετε για 1- 1½ ώρα-ή και παραπάνω- ανάλογα με το πόσο χοντρά είναι τα κομμάτια κρέατος. Τα τελευταία δεκαπέντε λεπτά κάθε 3 λεπτά ραντίζετε με το κρασί το κοντοσούβλι από όλες τις πλευρές. Έτσι αποκτά ξεχωριστή γεύση και ωραίο ρόδισμα.
Βήμα 4
Μόλις είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τη φωτιά, το αφήνετε για λίγα λεπτά να σταθεί και το βγάζετε από τη σούβλα σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή