kolokythosoupa
clock icon
45'

Kολοκυθόσουπα βελουτέ με πορτοκάλι και τσίπουρο

Υλικά

  • 1½ κιλό κολοκύθα κίτρινη, σε κυβάκια
  • 2 πατάτες σε κυβάκια
  • 2 μικρά καρότα σε ροδέλες
  • ½ πράσο σε ροδέλες
  • χυμό από ½ πορτοκάλι
  • 3 κουτ. σούπας τσίπουρο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • λίγη κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Μια διαφορετική σούπα κολοκύθας, με ξεχωριστή γεύση χάρη στο τσίπουρο και το χυμό πορτοκαλιού. Θα την απολαύσετε πολύ τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Καθαρίζετε τα λαχανικά και κόβετε την κολοκύθα και τις πατάτες σε κυβάκια και τα καρότα και το πράσο σε ροδέλες.
Σε βαθιά κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό και σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε τον κύβο ζωμού λαχανικών και μόλις διαλυθεί προσθέτετε τις πατάτες και το πράσο. Μόλις πάρουν βράση ρίχνετε μέσα και την κολοκύθα και τα καρότα και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να γίνουν τα λαχανικά.
Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά, τα βγάζετε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και σουρώνετε το ζωμό σε ένα μεγάλο μπολ. Πολτοποιείτε τα λαχανικά στο μπλέντερ και τα ρίχνετε πίσω στην κατσαρόλα.
Προσθέτετε στα πολτοποιημένα λαχανικά τον χυμό πορτοκαλιού, το τσίπουρο και σταδιακά τον ζωμό των λαχανικών, μέχρι η σούπα σας να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Τέλος ανακατεύετε μέσα το βούτυρο να λιώσει και την κρέμα γάλακτος αν χρησιμοποιήσετε και σερβίρετε τη σούπα σε πιάτα.
Συνταγή: Γεωργία Παπαδημητρίου

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα λαχανικά και κόβετε την κολοκύθα και τις πατάτες σε κυβάκια και τα καρότα και το πράσο σε ροδέλες.

Βήμα 2

Σε βαθιά κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό και σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε τον κύβο ζωμού λαχανικών και μόλις διαλυθεί προσθέτετε τις πατάτες και το πράσο. Μόλις πάρουν βράση ρίχνετε μέσα και την κολοκύθα και τα καρότα και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να γίνουν τα λαχανικά.

Βήμα 3

Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά, τα βγάζετε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και σουρώνετε το ζωμό σε ένα μεγάλο μπολ. Πολτοποιείτε τα λαχανικά στο μπλέντερ και τα ρίχνετε πίσω στην κατσαρόλα.

Βήμα 4

Προσθέτετε στα πολτοποιημένα λαχανικά τον χυμό πορτοκαλιού, το τσίπουρο και σταδιακά τον ζωμό των λαχανικών, μέχρι η σούπα σας να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Τέλος ανακατεύετε μέσα το βούτυρο να λιώσει και την κρέμα γάλακτος αν χρησιμοποιήσετε και σερβίρετε τη σούπα σε πιάτα.

Βήμα 5

Συνταγή: Γεωργία Παπαδημητρίου