Kolokythopita-Tarkasi
clock icon
1:10'

Κολοκυθόπιτα Ταρκάσι

Υλικά

  • 250γρ. κολοκυθάκια, τριμμένα στον τρίφτη
  • 150γρ. βούτυρο
  • 400ml γάλα (κατά προτίμηση κατσικίσιο)
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 50γρ. τραχανά ξινό
  • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο
  • 300γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Τον χειμώνα μπορείτε να φτιάξετε το Ταρκάσι με κίτρινη ή πορτοκαλί κολοκύθα.

Το Ταρκάσι είναι μια απολαυστική «γυμνή» πίτα από τη Ρούμελη, που φτιάχνεται πανεύκολα. Ιδού μια παραλλαγή της με άνηθο.

Βάζετε τα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι και τα πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι, να βγάλουν τα υγρά τους.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC στις αντιστάσεις. Με το μισό βούτυρο αλείφετε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός μεγάλου ταψιού και λιώνετε το άλλο μισό σε ένα μπρίκι.

Σε ένα μπολ ρίχνετε το γάλα, τα αβγά, το λιωμένο βούτυρο, τον τραχανά και το αλεύρι και ανακατεύετε καλά με σύρμα. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια, τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλατοπιπερώνετε καλά και συνεχίζετε το ανακάτεμα.

Στρώνετε ομοιόμορφα το μίγμα στο ταψί, πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με τη φέτα και ραντίζετε με το ελαιόλαδο.

Τοποθετείτε το ταψί στη χαμηλότερη θέση του φούρνου και ψήνετε για 45-50 λεπτά. Αφήνετε 10 λεπτά να χλιάνει, κόβετε και σερβίρετε την κολοκυθόπιτα ζεστή ή κρύα.

Φωτογραφία - Food styling: Ευά Μονοχάρη - Funky Cook

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι και τα πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι, να βγάλουν τα υγρά τους.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC στις αντιστάσεις. Με το μισό βούτυρο αλείφετε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός μεγάλου ταψιού και λιώνετε το άλλο μισό σε ένα μπρίκι.

Βήμα 3

Σε ένα μπολ ρίχνετε το γάλα, τα αβγά, το λιωμένο βούτυρο, τον τραχανά και το αλεύρι και ανακατεύετε καλά με σύρμα. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια, τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλατοπιπερώνετε καλά και συνεχίζετε το ανακάτεμα.

Βήμα 4

Στρώνετε ομοιόμορφα το μίγμα στο ταψί, πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με τη φέτα και ραντίζετε με το ελαιόλαδο.

Βήμα 5

Τοποθετείτε το ταψί στη χαμηλότερη θέση του φούρνου και ψήνετε για 45-50 λεπτά. Αφήνετε 10 λεπτά να χλιάνει, κόβετε και σερβίρετε την κολοκυθόπιτα ζεστή ή κρύα.

Φωτογραφία - Food styling: Ευά Μονοχάρη - Funky Cook