Νόστιμο μεζεδάκι με κολοκυθολούλουδα τηγανητά και πικάντικη μελιτζανοσαλάτα, που συνδυάζεται τέλεια με ουζάκι.
Υλικά
- 20-25 κολοκυθολούλουδα πολύ φρέσκα
- ½ φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη
- ½ φλιτζάνι λαδοτύρι Μυτιλήνης τριμμένο
- ½ φλιτζάνι μυζήθρα ξερή, τριμμένη
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 1½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 αβγό
- νερό τόσο όσο να γίνει μέτριος σε πυκνότητα χυλός (σχεδόν 1 φλιτζάνι)
- 3 μελιτζάνες φλάσκες
- 2 πιπεριές πράσινες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 1 πιπερίτσα κόκκινη καυτερή
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλιτζάνι καρύδια (προαιρετικά)
- 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1/3 φλιτζανιού ξίδι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα κολοκυθολούλουδα
Για τον χυλό
Για τη μελιτζανοσαλάτα
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τα κολοκυθολούλουδα: Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα τυριά με τα μυρωδικά και πασπαλίζετε με πιπέρι. Σε δεύτερο μπολ ανακατεύετε τα υλικά για τον χυλό. Πλένετε τα κολοκυθολούλουδα και αφαιρείτε προσεκτικά τους στήμονες των λουλουδιών. Τα γεμίζετε με το μίγμα και τα κλείνετε στρίβοντας ελαφρά τα πέταλα.
Βήμα 2
Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι, βουτάτε τα γεμισμένα κολοκυθολούλουδα στο χυλό και τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε με τσιμπίδα και τα αφήνετε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, πριν τα σερβίρετε.
Βήμα 3
Για τη μελιτζανοσαλάτα: Ψήνετε τις μελιτζάνες στο μαντέμι ή στα κάρβουνα μέχρι να μαυρίσει και να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσουν. Τις αφήνετε να κρυώσουν σε σουρωτήρι. Τις καθαρίζετε από σπόρους και φλούδες και τις ξαναβάζετε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
Βήμα 4
Ψήνετε τις πιπεριές στο μαντέμι ή στο γκριλ και τις ξεφλουδίζετε. Τις αφήνετε να στραγγίξουν. Σοτάρετε σε λίγο
ελαιόλαδο την καυτερή πιπερίτσα. Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, αλατοπιπερώνετε και τα πολτοποιείτε βάζοντας το λάδι και το ξίδι εναλλάξ. Τη χρησιμοποιείτε σαν άλειμμα ή ντιπ για φρέσκα λαχανικά ή κριτσίνια.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή