kokoras me fasolakia & kolokuthakia-2
clock icon
2:15'

Κόκορας με φασολάκια και κολοκυθάκια

Υλικά

  • 1 κόκορα, περίπου 2.600 γρ.
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας
  • 100 γρ. φρέσκα φασολάκια, καθαρισμένα
  • 500 γρ. μικρά κολοκυθάκια τρυφερά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε φέτες 1 εκατ.
  • 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. baby πατάτες, χωρίς φλούδα
  • 1-2 μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές (τσίλι)
  • 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • λίγη ζάχαρη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένο
  • 5 κουτ. σούπας δυόσμο, χοντροκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα λαχταριστό πιάτο που “παντρεύει” αρμονικά τον κόκορα με λαχανικά εποχής, όπως τα φασολάκια και τα κολοκυθάκια. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε μια μεγάλη μπασίνα πασπαλίζουμε τον κόκορα ολόκληρο (ή κομμένο στη μέση κατά μήκος) με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και σκόνη μουστάρδας.

Σε μια γάστρα ή μεγάλο ταψί ρίχνουμε τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πατάτες, τις καυτερές πιπεριές, τις ντομάτες και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και πάπρικα και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Ακουμπάμε τον κόκορα πάνω στα λαχανικά, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας (ή με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο αν χρησιμοποιούμε ταψί).

Ψήνουμε για 1 ώρα και 30΄. Ανοίγουμε τη γάστρα και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά ανακατεύοντας ελαφρά τα λαχανικά. Ψήνουμε με τη γάστρα ανοιχτή για περίπου 15΄ ακόμα. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή κρύο.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε μια μεγάλη μπασίνα πασπαλίζουμε τον κόκορα ολόκληρο (ή κομμένο στη μέση κατά μήκος) με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και σκόνη μουστάρδας.

Βήμα 2

Σε μια γάστρα ή μεγάλο ταψί ρίχνουμε τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πατάτες, τις καυτερές πιπεριές, τις ντομάτες και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και πάπρικα και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Ακουμπάμε τον κόκορα πάνω στα λαχανικά, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας (ή με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο αν χρησιμοποιούμε ταψί).

Βήμα 3

Ψήνουμε για 1 ώρα και 30΄. Ανοίγουμε τη γάστρα και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά ανακατεύοντας ελαφρά τα λαχανικά. Ψήνουμε με τη γάστρα ανοιχτή για περίπου 15΄ ακόμα. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή κρύο.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση