Μια διαφορετική φασολάδα με ρύζι και λουκάνικα, που μετατρέπουν την κλασική σούπα σε ένα ακόμη πιο χορταστικό και νόστιμο πιάτο.
Υλικά
- 500γρ. φασόλια μπαρμπούνια ξερά
- 2 κρεμμύδια ξυσμένα στον τρίφτη
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ντομάτα μέτρια ξυσμένη στον τρίφτη
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
- 1 καρότο ξυσμένο
- 1 κλαδάκι σέλερι
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ ή καρολίνα (προαιρετικά)
- 250γρ. χωριάτικο λουκάνικο σε φέτες (κατά προτίμηση Σύρου με μαραθόσπορο)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζετε τα φασόλια αποβραδίς σε κρύο νεράκι. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με μπόλικο φρέσκο νερό.
Βήμα 2
Αφού πάρουν μερικές βράσεις και μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια, προσθέτετε στην κατσαρόλα τα ξυσμένα κρεμμύδια, το σέλερι, την ντομάτα, την πιπεριά Φλωρίνης, το καρότο, τα φύλλα της δάφνης και αφήνετε τη φασολάδα να βράσει μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα φασόλια. Αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον νερό στο ενδιάμεσο.
Βήμα 3
Ρίχνετε τότε στην κατσαρόλα το ρύζι (αν χρησιμοποιήσετε), το ελαιόλαδο, την πάπρικα και πιπέρι και αφήνετε τη φασολάδα να βράσει μέχρι να χυλώσει.
Βήμα 4
Στο μεταξύ ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και ψήνετε το λουκάνικο και από τις δύο πλευρές. Πετάτε το λίπος που έχει μείνει στο τηγάνι και ρίχνετε τα λουκάνικα στην κατσαρόλα να πάρουν μια βράση μαζί με τη φασολάδα. Τέλος, δοκιμάζετε το φαγητό και αλατίζετε ανάλογα, γιατί με το λουκάνικο μπορεί να σας βγει αλμυρούτσικο.
Βήμα 5
Σερβίρετε τη φασολάδα σε πιάτα μαζί με φρέσκο ή φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή