Το διάσημο γαλλικό γλύκισμα σε μία παραλλαγή με βατόμουρα, που του ταιριάζουν πολύ. Μπορεί να μείνει στο ψυγείο για έως και 3 μέρες, αν και είναι σίγουρο ότι θα το εξαφανίσετε μόλις βγει από το φούρνο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με ζάχαρη ένα πυρίμαχο σκεύος στρογγυλό και ρηχό (λίγο πιο ψηλό από φόρμα τάρτας) ή κάποιο άλλο σχέδιο με διάμετρο 20εκ.
Αδειάζετε τα φρούτα στο σκεύος και κρατάτε στην άκρη.
Βάζετε στο μπλέντερ την κρέμα γάλακτος, την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι, τη βανίλια, τα αβγά, το αλάτι και χτυπάτε καλά μέχρι να γίνει ένα λείο και πηχτό σχετικά μίγμα, σαν smoothie.
Περιχύνετε τα φρούτα με το μίγμα που ετοιμάσατε και ψήνετε στο φούρνο για 18-20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει, να πάρει ελαφρώς χρώμα και να σταθεροποιηθεί.
Αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία για λίγα λεπτά, πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε το κλαφουτί ζεστό ή κρύο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με ζάχαρη ένα πυρίμαχο σκεύος στρογγυλό και ρηχό (λίγο πιο ψηλό από φόρμα τάρτας) ή κάποιο άλλο σχέδιο με διάμετρο 20εκ.
Βήμα 2
Αδειάζετε τα φρούτα στο σκεύος και κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 3
Βάζετε στο μπλέντερ την κρέμα γάλακτος, την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι, τη βανίλια, τα αβγά, το αλάτι και χτυπάτε καλά μέχρι να γίνει ένα λείο και πηχτό σχετικά μίγμα, σαν smoothie.
Βήμα 4
Περιχύνετε τα φρούτα με το μίγμα που ετοιμάσατε και ψήνετε στο φούρνο για 18-20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει, να πάρει ελαφρώς χρώμα και να σταθεροποιηθεί.
Βήμα 5
Αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία για λίγα λεπτά, πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε το κλαφουτί ζεστό ή κρύο.