Παραδοσιακό φαγητό της Καβάλας, τα κιλτιρίτσια έχουν τη δική τους προσωπικότητα: το πλιγούρι ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, η Τομάτα στον τρίφτη ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ αλλά και το μικρό τους σχήμα τους δίνει μια άλλη, πολύ φινετσάτη νοστιμιά.
Υλικά
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 φλιτζάνι "Πλιγούρι ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ"
- 400ml "Τομάτα στον τρίφτη ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ"
- 4 κρεμμύδια, περασμένα από τον τρίφτη
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- μαϊντανό για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Τα κιλτιρίτσια είναι πιο νόστιμα από τα γιουβαρλάκια και πανεύκολα. Παίρνουν επιπλέον γεύση αν αντικαταστήσετε το νερό με ένα φρέσκο ζωμό του ψυγείου.
- Ο φρέσκος βασιλικός στο σερβίρισμα τους πάει πολύ, το ίδιο και η ρίγανη.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια λεκάνη ζυμώνετε τον κιμά με το μισό κρεμμύδι, τη μισή πάπρικα, το πλιγούρι, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο, μαζί με ½ φλιτζάνι νερό.Βήμα 2
Λαδώνετε τα χέρια σας για μεγαλύτερη ευκολία και πλάθετε μικρά κεφτεδάκια στο μέγεθος του καρυδιού.Βήμα 3
Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα, σοτάρετε το υπόλοιπο κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και σβήνετε με τη τομάτα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε την υπόλοιπη πάπρικα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και 1 ποτήρι νερό.Βήμα 4
Τοποθετείτε στην κατσαρόλα τα κιλτιρίτσια, σκεπάζετε και μαγειρεύετε το φαγητό για 25 λεπτά. Τα σερβίρετε πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό.Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή