Το σοφρίτο είναι από τα πιο διάσημα πιάτα της κερκυραϊκής κουζίνας. Ζουμερό μοχαράκι σιγομαγειρεμένο με μπόλικο σκόρδο και μαϊντανό, με ωραία χυλωμένη σάλτσα, σερβίρεται ιδανικά με μια δροσερή σαλάτα, πουρέ ή γαρνιτούρα της επιλογής σας.
Υλικά
- 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο από κιλότο ή στρογγυλό, σε λεπτές φέτες
- 1 κεφάλι σκόρδο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή 1 κουτ. σούπας βούτυρο + 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο)
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι ξίδι λευκό
- αλεύρι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε τις σκελίδες του σκόρδου από την πράσινη φύτρα, τις κόβετε σε λεπτές φετούλες και τις ανακατεύετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.Βήμα 2
Αλατοπιπερώνετε το κρέας και αλευρώνετε καλά και τις δύο πλευρές του.Βήμα 3
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο με το λάδι και τηγανίζετε το αλευρωμένο κρέας σε δυνατή φωτιά, λίγες φέτες κάθε φορά, μέχρι να ροδίσουν.Βήμα 4
Κατόπιν τοποθετείτε μια σειρά σε ρηχή κατσαρόλα έτσι ώστε να ακουμπάει η μία την άλλη -χωρίς να αφήνουν κενά- και τις πασπαλίζετε με το μισό μίγμα μαϊντανού-σκόρδου. Βάζετε από πάνω μια δεύτερη σειρά και τις πασπαλίζετε ξανά με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σκόρδο.Βήμα 5
Ρίχνετε σουρωμένο το λάδι του τηγανιού (ή φρέσκο λάδι), το ξίδι και ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος τόσο όσο να μισοσκεπάζει το κρέας. Όταν πάρει βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1 ώρα περίπου μέχρι να ψηθεί το κρέας και να μαλακώσει. Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο επιπλέον ζεστό νεράκι ή ζωμό.Το φαγητό πρέπει να μείνει με χυλωμένη σαλτσούλα. Συνοδεύετε το σοφρίτο με πουρέ ή τηγανητές πατάτες.Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Elena Jeffrey