/m/loader/final_group_loader/OLI_0713_p40-47_SOv3_for_loading/OLI_0713_p40-47_SOv3/
clock icon
1:15'

Κέικ σοκολάτας με αμύγδαλα από το Ποζιτάνο της Ιταλίας

Υλικά

  • 200 γρ. κουβερτούρα με 75% κακάο ή παραπάνω
  • 200 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 250 γρ. ζάχαρη ψιλή
  • 5 αυγά, σε κρόκους και ασπράδια
  • 250 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ψιλοτριμμένα σε multi
  • ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο, λεπτοτριμμένο
  • κακάο ή ζάχαρη άχνη
  • Για το σερβίρισμα:

  • 250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 γρ. βατόμουρα

Πρόκειται για μια συνταγή από το Ποζιτάνο, όπου λατρεύουν τα αμύγδαλα και διοργανώνουν και φεστιβάλ για να γιορτάσουν την ετήσια συγκομιδή τους.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο
C στον αέρα. Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί για κέικ διαμέτρου 23 εκ., με αποσπώμενη βάση, το βουτυρώνουμε και το αλευρώνουμε. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

Σπάμε τη σοκολάτα σε κατσαρολάκι ή μεταλλικό μπολ και το τοποθετούμε πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί). Αφήνουμε τη σοκολάτα να λιώσει ανακατεύοντας πού και πού με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και κατόπιν τους κρόκους των αυγών. Τραβάμε προσεκτικά το μπολ από την κατσαρόλα και ενσωματώνουμε το τριμμένο αμύγδαλο.

Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε
μαρέγκα μέχρι να σχηματίζονται σφιχτές κορυφούλες. Ρίχνουμε μέσα και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά τη μαρέγκα μέσα στο μείγμα της σοκολάτας μέχρι να ενωθούν τα υλικά.Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε
το κέικ για 30΄-45΄ ή μέχρι να ροδοψηθεί και οι άκρες του να ξεκολλήσουν από τα τοιχώματα του ταψιού. Το ξεφουρνίζουμε και αφού κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα γιανα κρυώσει τελείως.

Μεταφέρουμε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και το πασπαλίζουμε με κακάο ή ζάχαρη άχνη που ρίχνουμε από σουρωτήρι. Διακοσμούμε το κέικ με τα βατόμουρα.
Χτυπάμε σε μπολ το μασκαρπόνε με τη βανίλια και λίγη ζάχαρη άχνη. Κόβουμε το κέικ σε κομμάτια και σερβίρουμε με μια κουταλιά μασκαρπόνε.

Φωτογραφία: Gareth Morgans

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο
C στον αέρα. Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί για κέικ διαμέτρου 23 εκ., με αποσπώμενη βάση, το βουτυρώνουμε και το αλευρώνουμε. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

Βήμα 2

Σπάμε τη σοκολάτα σε κατσαρολάκι ή μεταλλικό μπολ και το τοποθετούμε πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί). Αφήνουμε τη σοκολάτα να λιώσει ανακατεύοντας πού και πού με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και κατόπιν τους κρόκους των αυγών. Τραβάμε προσεκτικά το μπολ από την κατσαρόλα και ενσωματώνουμε το τριμμένο αμύγδαλο.

Βήμα 3

Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε
μαρέγκα μέχρι να σχηματίζονται σφιχτές κορυφούλες. Ρίχνουμε μέσα και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά τη μαρέγκα μέσα στο μείγμα της σοκολάτας μέχρι να ενωθούν τα υλικά.Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε
το κέικ για 30΄-45΄ ή μέχρι να ροδοψηθεί και οι άκρες του να ξεκολλήσουν από τα τοιχώματα του ταψιού. Το ξεφουρνίζουμε και αφού κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα γιανα κρυώσει τελείως.

Βήμα 4

Μεταφέρουμε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και το πασπαλίζουμε με κακάο ή ζάχαρη άχνη που ρίχνουμε από σουρωτήρι. Διακοσμούμε το κέικ με τα βατόμουρα.
Χτυπάμε σε μπολ το μασκαρπόνε με τη βανίλια και λίγη ζάχαρη άχνη. Κόβουμε το κέικ σε κομμάτια και σερβίρουμε με μια κουταλιά μασκαρπόνε.

Φωτογραφία: Gareth Morgans