MIKRI-CAKE
clock icon
1:20'

Κέικ ουζάτο σιροπιαστό με γκανάζ σοκολάτας και γλυκάνισου

Υλικά

  • 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 8 αβγά
  • ½ φλιτζάνι ούζο
  • 3½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • Για το σιρόπι

  • 3½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 5 φλιτζάνια νερό
  • ½ φλιτζάνι ούζο
  • 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • Για την γκανάζ

  • 300γρ. κουβερτούρα
  • 1½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. γλυκού σπόρους γλυκάνισο

Γλυκό που είναι σπεσιαλιτέ της Ιεράς Μονής Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος σε μια παραλλαγή, με γκανάζ σοκολάτας και γλυκάνισου που αναδεικνύει το άρωμα του ούζου.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτετε ένα ένα τα αβγά και, όταν ενσωματωθούν, προσθέτετε το ούζο.
Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και το προσθέτετε τμηματικά στο μίγμα μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Απλώνετε το μίγμα ομοιόμορφα σε λαδωμένο ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι.
Ψήνετε το γλυκό στο φούρνο για 55-60 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα και αν δοκιμάσετε με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει στεγνή. Αφήνετε να κρυώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε την γκανάζ: Ζεσταίνεται την κρέμα γάλακτος μαζί με το γλυκάνισο σε βαθιά κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίζει να βγάζει φουσκάλες. Σπάτε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζετε σε μεγάλο μπολ. Σουρώνετε τη ζεστή κρέμα και την προσθέτετε στο μπολ με τη σοκολάτα. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει το μίγμα σαν πηχτή κρέμα. Αφήνετε να κρυώσει μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να παγώσει λίγο.
Ετοιμάζετε και το σιρόπι: Σιγοβράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά περίπου και προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού. Αφήνετε να σιγοβράσει για 3 λεπτά επιπλέον και σβήνετε τη φωτιά. Προσθέτετε στο τέλος το ούζο και ανακατεύετε.
Περιχύνετε το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι και αφήνετε να απορροφηθεί όλο το σιρόπι και να κρυώσει λίγο. Απλώνετε ομοιόμορφα την γκανάζ σοκολάτας πάνω από το κέικ και αφήνετε να σταθεροποιηθεί καλά πριν κόψετε το γλυκό.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτετε ένα ένα τα αβγά και, όταν ενσωματωθούν, προσθέτετε το ούζο.

Βήμα 2

Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και το προσθέτετε τμηματικά στο μίγμα μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Απλώνετε το μίγμα ομοιόμορφα σε λαδωμένο ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι.

Βήμα 3

Ψήνετε το γλυκό στο φούρνο για 55-60 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα και αν δοκιμάσετε με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει στεγνή. Αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 4

Στο μεταξύ ετοιμάζετε την γκανάζ: Ζεσταίνεται την κρέμα γάλακτος μαζί με το γλυκάνισο σε βαθιά κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίζει να βγάζει φουσκάλες. Σπάτε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζετε σε μεγάλο μπολ. Σουρώνετε τη ζεστή κρέμα και την προσθέτετε στο μπολ με τη σοκολάτα. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει το μίγμα σαν πηχτή κρέμα. Αφήνετε να κρυώσει μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να παγώσει λίγο.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε και το σιρόπι: Σιγοβράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά περίπου και προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού. Αφήνετε να σιγοβράσει για 3 λεπτά επιπλέον και σβήνετε τη φωτιά. Προσθέτετε στο τέλος το ούζο και ανακατεύετε.

Βήμα 6

Περιχύνετε το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι και αφήνετε να απορροφηθεί όλο το σιρόπι και να κρυώσει λίγο. Απλώνετε ομοιόμορφα την γκανάζ σοκολάτας πάνω από το κέικ και αφήνετε να σταθεροποιηθεί καλά πριν κόψετε το γλυκό.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή