keftedakia 1
clock icon
50'

Κεφτεδάκια με τυροκαυτερή

Υλικά

  • 400γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 400γρ. χοιρινό κιμά
  • 200γρ. πρόβειο κιμά
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1 αβγό
  • 3 φέτες ψωμί μουσκεμένο σε νερό ή γάλα
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι κόκκινο
  • 1 πρέζα ανθό αλατιού
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • Για την τυροκαυτερή

  • 100γρ. φέτα βαρελίσια
  • 100γρ. κατίκι Δομοκού
  • 1 ψητή καυτερή πιπεριά, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • Για το τηγάνισμα

  • αλεύρι
  • ελαιόλαδο

Τραγανά εξωτερικά, αφράτα και μοσχοβολιστά εσωτερικά, τα κεφτεδάκια είναι το απόλυτο φαγητό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Μια τηγανιά πατάτες και σπιτική τυροκαυτερή τους πάνε πολύ.

Για την τυροκαυτερή: Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι η αλοιφή να αποκτήσει μια σχετικά λεία υφή. Τη μεταφέρετε σε ένα μπολ σερβιρίσματος και την αφήνετεε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Για τους κεφτέδες: Σε ένα μπολ ζυμώνετε καλά με τα χέρια όλα τα υλικά. Καλύπτετε με καπάκι ή μεμβράνη και τοποθετείτε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνετε καλά μπόλικο ελαιόλαδο. Σε ένα πιάτο ρίχνετε αρκετό αλεύρι. Βγάζετε το μίγμα του κιμά από το ψυγείο και το πλάθετε σε κεφτεδάκια - όσο γίνεται ίδιου μεγέθους. Τα αλευρώνετε, τινάζετε να φύγει η περίσσεια και τα τηγανίζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς τα από όλες τις πλευρές ώστε να ψηθούν καλά μέχρι μέσα και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάτε για 1 λεπτό σε ένα πιάτο που έχετε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε τα κεφτεδάκια όσο είναι ζεστά συνοδεύοντας με την τυροκαυτερή.
Φωτογραφία: StudioM.gr, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης

Διαδικασία

Βήμα 1

Για την τυροκαυτερή: Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι η αλοιφή να αποκτήσει μια σχετικά λεία υφή. Τη μεταφέρετε σε ένα μπολ σερβιρίσματος και την αφήνετεε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Βήμα 2

Για τους κεφτέδες: Σε ένα μπολ ζυμώνετε καλά με τα χέρια όλα τα υλικά. Καλύπτετε με καπάκι ή μεμβράνη και τοποθετείτε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 3

Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνετε καλά μπόλικο ελαιόλαδο. Σε ένα πιάτο ρίχνετε αρκετό αλεύρι. Βγάζετε το μίγμα του κιμά από το ψυγείο και το πλάθετε σε κεφτεδάκια - όσο γίνεται ίδιου μεγέθους. Τα αλευρώνετε, τινάζετε να φύγει η περίσσεια και τα τηγανίζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς τα από όλες τις πλευρές ώστε να ψηθούν καλά μέχρι μέσα και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Βήμα 4

Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάτε για 1 λεπτό σε ένα πιάτο που έχετε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε τα κεφτεδάκια όσο είναι ζεστά συνοδεύοντας με την τυροκαυτερή.

Φωτογραφία: StudioM.gr, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης