Τραγανά εξωτερικά, αφράτα και μοσχοβολιστά εσωτερικά, τα κεφτεδάκια είναι το απόλυτο φαγητό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Μια τηγανιά πατάτες και σπιτική τυροκαυτερή τους πάνε πολύ.
Υλικά
- 400γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 400γρ. χοιρινό κιμά
- 200γρ. πρόβειο κιμά
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα κύμινο
- 1 πρέζα ρίγανη
- ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 αβγό
- 3 φέτες ψωμί μουσκεμένο σε νερό ή γάλα
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι κόκκινο
- 1 πρέζα ανθό αλατιού
- πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
- 100γρ. φέτα βαρελίσια
- 100γρ. κατίκι Δομοκού
- 1 ψητή καυτερή πιπεριά, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι
- πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
- αλεύρι
- ελαιόλαδο
Για την τυροκαυτερή
Για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Για την τυροκαυτερή: Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι η αλοιφή να αποκτήσει μια σχετικά λεία υφή. Τη μεταφέρετε σε ένα μπολ σερβιρίσματος και την αφήνετεε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.Βήμα 2
Για τους κεφτέδες: Σε ένα μπολ ζυμώνετε καλά με τα χέρια όλα τα υλικά. Καλύπτετε με καπάκι ή μεμβράνη και τοποθετείτε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.Βήμα 3
Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνετε καλά μπόλικο ελαιόλαδο. Σε ένα πιάτο ρίχνετε αρκετό αλεύρι. Βγάζετε το μίγμα του κιμά από το ψυγείο και το πλάθετε σε κεφτεδάκια - όσο γίνεται ίδιου μεγέθους. Τα αλευρώνετε, τινάζετε να φύγει η περίσσεια και τα τηγανίζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς τα από όλες τις πλευρές ώστε να ψηθούν καλά μέχρι μέσα και να πάρουν ωραίο χρώμα.Βήμα 4
Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάτε για 1 λεπτό σε ένα πιάτο που έχετε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε τα κεφτεδάκια όσο είναι ζεστά συνοδεύοντας με την τυροκαυτερή.Φωτογραφία: StudioM.gr, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης