Καλοκαιρινό πληθωρικό πιάτο, ό,τι πρέπει για το κυριακάτικο τραπέζι, που θα ταιριάξετε υπέροχα με ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί.
Υλικά
- 2 κιλά κατσικάκι γάλακτος, σε μέτριες μερίδες
- 2 κιλά βλίτα καθαρισμένα, πλυμένα καλά
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι
- 3/4 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
- χυμό από 2 λεμόνια
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Στην κατσαρόλα ζεσταίνετε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και, όταν κάψει, βάζετε τα κομμάτια του κρέατος να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά να εξατμιστεί. Χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε το χυμό του λεμονιού, αλατίζετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοψηθεί για 30 λεπτά. Στο μεταξύ, καθαρίζετε, πλένετε και στραγγίζετε τα χόρτα.
Βήμα 2
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε πέντε έξι κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μάραθο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τα χόρτα, αλατίζετε και αφήνετε να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους ανακατεύοντας συχνά, για 5-6 λεπτά.
Βήμα 3
Ρίχνετε τα χόρτα στο μισοψημένο κρέας μαζί με το ζουμί τους και συνεχίζετε το ψήσιμο. Όταν έχει μαλακώσει το κρέας, λίγα λεπτά πριν το βγάλετε από τη φωτιά, πασπαλίζετε με θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος-Food Styling: Tina Webb