KATSIKAKI-STAMNAS
clock icon
2:35'

Κατσικάκι στάμνας με μαστίχα και κουκουνάρι

Υλικά

  • 1½ κιλό κατσικάκι (ή αρνάκι) χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα, λιωμένη σε 1 κουτ. σούπας ζεστό λάδι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
  • 2-3 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
  • 2 πιπεριές Φλώρινας κομμένες σε καρεδάκια
  • 3 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους
  • 3 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
  • 1 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι
  • 2 ντομάτες φρέσκιες, κομμένες κυβάκια
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Το κρέας που σφραγίζεται μέσα σε πήλινη γάστρα και αργοψήνεται έχει μοναδική νοστιμιά. Αν κλείσουμε μαζί του άρωμα μαστίχας, πιπεριές Φλωρίνης, ντομάτα, πατάτες, σταφίδες και κουκουναρόσπορους το αποτέλεσμα απογειώνεται.

Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκάνη και τα αφήνετε να μαριναριστούν σκεπασμένα για 3-4 ώρες. Τα μεταφέρετε σε πήλινη γάστρα με καπάκι και σκεπάζετε τη γάστρα.

Φτιάχνετε ένα ζυμαράκι με αλεύρι και νερό, το πλάθετε σε κορδόνι και σφραγίζετε γύρω-γύρω το καπάκι.

Ψήνετε σε δυνατό φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο για 2 ώρες ακόμα στους 140 βαθμούς.

Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκάνη και τα αφήνετε να μαριναριστούν σκεπασμένα για 3-4 ώρες. Τα μεταφέρετε σε πήλινη γάστρα με καπάκι και σκεπάζετε τη γάστρα.

Βήμα 2

Φτιάχνετε ένα ζυμαράκι με αλεύρι και νερό, το πλάθετε σε κορδόνι και σφραγίζετε γύρω-γύρω το καπάκι.

Βήμα 3

Ψήνετε σε δυνατό φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο για 2 ώρες ακόμα στους 140 βαθμούς.

Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου