Το κρέας που σφραγίζεται μέσα σε πήλινη γάστρα και αργοψήνεται έχει μοναδική νοστιμιά. Αν κλείσουμε μαζί του άρωμα μαστίχας, πιπεριές Φλωρίνης, ντομάτα, πατάτες, σταφίδες και κουκουναρόσπορους το αποτέλεσμα απογειώνεται.
Υλικά
- 1½ κιλό κατσικάκι (ή αρνάκι) χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα, λιωμένη σε 1 κουτ. σούπας ζεστό λάδι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
- 2-3 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
- 2 πιπεριές Φλώρινας κομμένες σε καρεδάκια
- 3 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους
- 3 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
- 1 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι
- 2 ντομάτες φρέσκιες, κομμένες κυβάκια
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκάνη και τα αφήνετε να μαριναριστούν σκεπασμένα για 3-4 ώρες. Τα μεταφέρετε σε πήλινη γάστρα με καπάκι και σκεπάζετε τη γάστρα.
Βήμα 2
Φτιάχνετε ένα ζυμαράκι με αλεύρι και νερό, το πλάθετε σε κορδόνι και σφραγίζετε γύρω-γύρω το καπάκι.
Βήμα 3
Ψήνετε σε δυνατό φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο για 2 ώρες ακόμα στους 140 βαθμούς.
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου