Η γαλλική εκδοχή της φασολάδας θέλει τα όσπρια να χυλώνουν στο φούρνο και να “παντρεύονται” με χοιρινό, δημιουργώντας ένα πλούσιο και πολύ χορταστικό πιάτο.
Υλικά
- 500γρ. φασόλια λευκά, χοντρά
- 200γρ. μπέικον σε κύβους 1 εκ.
- 250γρ. χοιρινό σε κομμάτια
- 1 μπριζόλα καπνιστή (150γρ.), σε κύβους
- 1 λουκάνικο χωριάτικο, σε ροδέλες
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι ολόκληρο (με 3-4 καρφωμένα γαρύφαλλα)
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδου
- 1 μπουκέ γκαρνί*
- 500ml ζωμό βοδινού (1 κύβος)
- 3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 60γρ. βούτυρο φρέσκο
- χονδροτριμμένα ψίχουλα από 1 φέτα ψωμί μπαγιάτικο
- 6-7 φύλλα φασκόμηλο φρέσκο
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Για το μπουκέ γκαρνί: Κλείνετε σε τουλπάνι 4 κλαδάκια μαϊντανό, 1 μικρό φύλλο δάφνης και ¼ κουτ. γλυκού θυμάρι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουσκεύετε αποβραδίς τα φασόλια σε άφθονο νερό. Τα στραγγίζετε και πετάτε το νερό. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση τα στραγγίζετε πάλι και πετάτε το νερό.Βήμα 2
Τα ξαναβάζετε στην κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με αρκετό νερό, ρίχνετε το μπουκέ γκαρνί, το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα και το καρότο. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 40 λεπτά. Τα σουρώνετε και αφαιρείτε τα λαχανικά και το μπουκέ γκαρνί.Βήμα 3
Σοτάρετε στο βούτυρο το χοιρινό μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να ροδίσει.Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα βαθύ, πήλινο σκεύος με σκέπασμα (ή σε γάστρα) ρίχνετε, σε στρώσεις, πρώτα τα μισά φασόλια, μετά το χοιρινό, την καπνιστή μπριζόλα και το λουκάνικο και τέλος σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φασόλια. Διαλύετε τον πελτέ στο ζωμό και τον ρίχνετε πάνω από τα φασόλια.Βήμα 5
Αλατοπιπερώνετε το φαγητό και σκορπίζετε από πάνω το μπέικον, τα ψίχουλα και το φασκόμηλο.Βήμα 6
Σκεπάζετε το κασουλέ και ψήνετε στο φούρνο για 1 με 1½ ώρα.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb