Ένα από τα κλασικά σιροπιαστά γλυκά μας που έχει πάντα φανατικούς θαυμαστές.
Υλικά
- 400γρ. αλεύρι μαλακό
- 30γρ. μπέϊκιν πάουντερ
- κανέλα στη μύτη ενός κουτ. γλυκού
- 250γρ. καρύδι τριμμένο
- 250γρ. βούτυρο 82%
- 250γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
- 5 φρέσκα αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Nώμα
- 150ml φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5%
- ελάχιστο γαρύφαλλο
- 700γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
- 450ml νερό
- 50γρ. γλυκόζη
- ½ λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
Για την καρυδόπιτα
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Βήμα 1
Φτιάχνετε πρώτα το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνετε να πάρει βράση το σιρόπι σε μεσαία θερμοκρασία και μετά από 10 λεπτά το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
Βήμα 2
Φτιάχνετε την καρυδόπιτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Ρίχνετε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα με το σύρμα μέχρι το μίγμα να αφρατέψει.
Βήμα 3
Προσθέτετε σταδιακά τα αβγά και στη συνέχεια ρίχνετε το γάλα. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Βγάζετε το μίγμα από το μίξερ, και ενσωματώνετε σε αυτό τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας με μια μαρίζ.
Βήμα 4
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί μέχρι τη μέση. Αδειάζετε το μίγμα της καρυδόπιτας και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.
Βήμα 5
Σιροπιάζετε την καρυδόπιτα ζεστή με το κρύο σιρόπι, αφού πρώτα τη χαράξετε σε κομμάτια. Περιμένετε να απορροφήσει εντελώς το σιρόπι και να κρυώσει η πίτα πριν την σερβίρετε.