Όταν λέμε καρέ, εννοούμε ολόκληρο το κομμάτι με τα παϊδάκια, χωρίς να έχουν κοπεί ένα ένα. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, το καρέ έχει διαφορετική γεύση από τα κομμένα παϊδάκια, ενώ το ψήσιμο με μυρωδικά και γαλέτα του δίνει άλλη γεύση.
Ετοιμάζετε το καρέ: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε την τριμμένη γαλέτα, την ψιλοκομμένη χλωρή ρίγανη, τον ψιλοκομμένο άνηθο και το δυόσμο. Τέλος, ρίχνετε τη γλυκιά πάπρικα. Ανακατεύετε καλά ώστε το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια του αρνιού τρίβοντάς τα με τα χέρια. Τα αφήνετε για μισή ώρα. Μετά, τα περιχύνετε με το λάδι.
Σε λεία επιφάνεια, σκορπίζετε το μίγμα της γαλέτας και ακουμπάτε επάνω τα κομμάτια του αρνιού ώστε να παναριστούν.
Μεταφέρετε το αρνί σε ταψί, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 45 λεπτά στους 180ºC. Μετά, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο ώσπου το αρνί να γίνει λαχταριστό και ροδοκόκκινο. Το σερβίρετε σε πιατέλα ή το κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε κατ' ευθείαν στα πιάτα. Γαρνίρετε με πουρέ μελιτζάνας.
Φτιάχνετε τον πουρέ μελιτζάνας: Για να γίνει σωστά ο πουρές της μελιτζάνας, πρέπει οι μελιτζάνες να έχουν ψηθεί στη ζωντανή φωτιά των ξύλων ή του γκαζιού. Αφού τις ψήσετε, τις αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε μεγάλο μπολ, βάζετε μπόλικο παγωμένο νερό και το μισό χυμό λεμονιού. Πιάνετε μια ψημένη μελιτζάνα με το αριστερό σας χέρι από το κοτσάνι και- ενώ την κρατάτε στον αέρα-καθαρίζετε με το δεξί την καμμένη φλούδα. Έπειτα, τη βάζετε στο παγωμένο νερό με το λεμόνι. Αφού τελειώσετε με όλες τις μελιτζάνες, τις βγάζετε από το νερό και τις στεγνώνετε με λίγο χαρτί κουζίνας.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το βούτυρο, ρίχνετε και το αλεύρι και το καβουρδίζετε. Προσθέτετε τη σάρκα από τις καθαρισμένες μελιτζάνες. Ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα, ώσπου οι μελιτζάνες να γίνουν ένα με το καβουρδισμένο αλεύρι.
Ρίχνετε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και γάλα ανακατεύοντας ώσπου να σχηματιστεί ένας πηχτός πολτός. Συνεχίζετε το ανακάτεμα για 8 λεπτά. Όταν πήξει αρκετά, προσθέτετε το τριμμένο κασέρι και το μοσχοκάρυδο.
Βγάζετε τον πουρέ από τη φωτιά, τον αφήνετε για λίγο να τραβήξει και τον σερβίρετε ζεστό στα πιάτα, δίπλα στο αρωματικό καρέ αρνιού.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε το καρέ: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε την τριμμένη γαλέτα, την ψιλοκομμένη χλωρή ρίγανη, τον ψιλοκομμένο άνηθο και το δυόσμο. Τέλος, ρίχνετε τη γλυκιά πάπρικα. Ανακατεύετε καλά ώστε το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Βήμα 2
Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια του αρνιού τρίβοντάς τα με τα χέρια. Τα αφήνετε για μισή ώρα. Μετά, τα περιχύνετε με το λάδι.
Βήμα 3
Σε λεία επιφάνεια, σκορπίζετε το μίγμα της γαλέτας και ακουμπάτε επάνω τα κομμάτια του αρνιού ώστε να παναριστούν.
Βήμα 4
Μεταφέρετε το αρνί σε ταψί, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 45 λεπτά στους 180ºC. Μετά, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο ώσπου το αρνί να γίνει λαχταριστό και ροδοκόκκινο. Το σερβίρετε σε πιατέλα ή το κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε κατ' ευθείαν στα πιάτα. Γαρνίρετε με πουρέ μελιτζάνας.
Βήμα 5
Φτιάχνετε τον πουρέ μελιτζάνας: Για να γίνει σωστά ο πουρές της μελιτζάνας, πρέπει οι μελιτζάνες να έχουν ψηθεί στη ζωντανή φωτιά των ξύλων ή του γκαζιού. Αφού τις ψήσετε, τις αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.
Βήμα 6
Σε μεγάλο μπολ, βάζετε μπόλικο παγωμένο νερό και το μισό χυμό λεμονιού. Πιάνετε μια ψημένη μελιτζάνα με το αριστερό σας χέρι από το κοτσάνι και- ενώ την κρατάτε στον αέρα-καθαρίζετε με το δεξί την καμμένη φλούδα. Έπειτα, τη βάζετε στο παγωμένο νερό με το λεμόνι. Αφού τελειώσετε με όλες τις μελιτζάνες, τις βγάζετε από το νερό και τις στεγνώνετε με λίγο χαρτί κουζίνας.
Βήμα 7
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το βούτυρο, ρίχνετε και το αλεύρι και το καβουρδίζετε. Προσθέτετε τη σάρκα από τις καθαρισμένες μελιτζάνες. Ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα, ώσπου οι μελιτζάνες να γίνουν ένα με το καβουρδισμένο αλεύρι.
Βήμα 8
Ρίχνετε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και γάλα ανακατεύοντας ώσπου να σχηματιστεί ένας πηχτός πολτός. Συνεχίζετε το ανακάτεμα για 8 λεπτά. Όταν πήξει αρκετά, προσθέτετε το τριμμένο κασέρι και το μοσχοκάρυδο.
Βήμα 9
Βγάζετε τον πουρέ από τη φωτιά, τον αφήνετε για λίγο να τραβήξει και τον σερβίρετε ζεστό στα πιάτα, δίπλα στο αρωματικό καρέ αρνιού.