Αυτή η σαλάτα με παντζάρια ξεχωρίζει για δύο λόγους: και για τον διπλό τρόπο, με τον οποίο μαγειρεύονται και για την ιδιαίτερη σκορδαλιά με βάση το αμύγδαλο. Δοκιμάστε τη σήμερα κι όλας, είναι εύκολη και μπορεί να συντηρηθεί άνετα για λίγες μέρες στο ψυγείο.
Υλικά
- 1,5 κιλό παντζάρια με τα φύλλα
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 25 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 μέτριο λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 400 γρ. αμύγδαλα ωμά, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
- 50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 150 ml νερό
- 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
- Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM
Μερίδες: 4
Για τη σκορδαλιά
Διαδικασία
Βήμα 1
Αφαιρούμε τα φύλλα από τα παντζάρια και τα βράζουμε ίσα να μαλακώσει το κοτσάνι τους. Σε άλλη κατσαρόλα με κρύο νερό βράζουμε τους βολβούς μέχρι να μαλακώσουν. Τους καθαρίζουμε από τη φλούδα και τους κρυώνουμε.
Βήμα 2
Σκορδαλιά: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, εκτός από το ελαιόλαδο. Χτυπάμε πολύ καλά να σπάσουν τελείως τα αμύγδαλα. Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να σφίξει και να έχουμε μια δεμένη σκορδαλιά. Προσθέτουμε αλάτι και σερβίρουμε σε ένα μπολ.
Βήμα 3
Κόβουμε τα παντζάρια και τα βάζουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό, προσθέτουμε τα φύλλα και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, αλατίζουμε ήπια και τα ψήνουμε σε καυτό γκριλ να μαλακώσουν.
Βήμα 4
Βγάζουμε και ραντίζουμε με το ξίδι. Στήνουμε στο πιάτο, προσθέτουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σερβίρουμε.