Μία πεντανόστιμη παραλλαγή για τα κλασικά κανελόνια με σπανάκι και ανθότυρο, που θα κάνουν αυτό το γεύμα το αγαπημένο των παιδιών.
Για τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεσαίο κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά και προσθέτετε το χυμό, την ντομάτα κονκασέ και το ζωμό. Ρίχνετε τη ρίγανη, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για 25-30 λεπτά, μέχρι να χάσει αρκετά υγρά και να αρχίσει να πήζει. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Για τη γέμιση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 2 δάχτυλα νερό και δίνετε μια βράση. Βάζετε σε 3 δόσεις το σπανάκι και όταν μαραθεί το αφαιρείτε από την κατσαρόλα και το τοποθετείτε σε σουρωτήρι. Ραντίζετε με κρύο νερό και στύβετε πολύ καλά το σπανάκι, ώστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά γίνεται.
Μεταφέρετε το στημένο σπανάκι σε ξύλο κοπής και το ψιλοκόβετε με μαχαίρι . Στη συνέχεια, προσθέτετε το ανθότυρο θρυμματισμένο. Ιδανικά, αν έχετε ένα ραβδομπλέντερ, πολτοποιείεται το σπανάκι με το ανθότυρο. Αλατοπιπερώνετε και αφού δοκιμάσετε, ρίχνετε μέσα το αβγό και το μοσχοκάρυδο.
Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζετε τα κανελόνια, προσέχοντας να μην ασκήσετε πολλή δύναμη και σπάσετε το ζυμαρικό. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα. Σε ένα πυρέξ προσθέτετε 2 κουτάλες από τη σάλτσα ντομάτας, δίνοντας βάση στις γωνίες (συνήθως οι γωνίες είναι τα σημεία, στα οποία δεν βάζουμε αρκετή σάλτσα και τα κανελόνια δεν ψήνονται) και τοποθετείτε από πάνω τα κανελόνια που έχετε γεμίσει με το σπανάκι και το ανθότυρο. Από πάνω από τα κανελόνια μοιράζετε ομοιόμορφα την υπόλοιπη σάλτσα και τέλος γαρνίρετε με την τριμμένη μοτσαρέλα.
Καλύπτετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και σιγουρεύεστε ότι δεν ακουμπάει το τυρί. Υπάρχει περίπτωση, αν το αλουμινόχαρτο ακουμπάει το τυρί, όταν το βγάλετε να έχει μείνει κολλημένο αρκετά τυρί πάνω. Ψήνετε (σκεπασμένο) για 30-35 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι το τυρί να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Γαρνίρετε με φρέσκο βασιλικό.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεσαίο κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά και προσθέτετε το χυμό, την ντομάτα κονκασέ και το ζωμό. Ρίχνετε τη ρίγανη, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για 25-30 λεπτά, μέχρι να χάσει αρκετά υγρά και να αρχίσει να πήζει. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 2
Για τη γέμιση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 2 δάχτυλα νερό και δίνετε μια βράση. Βάζετε σε 3 δόσεις το σπανάκι και όταν μαραθεί το αφαιρείτε από την κατσαρόλα και το τοποθετείτε σε σουρωτήρι. Ραντίζετε με κρύο νερό και στύβετε πολύ καλά το σπανάκι, ώστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά γίνεται.
Βήμα 3
Μεταφέρετε το στημένο σπανάκι σε ξύλο κοπής και το ψιλοκόβετε με μαχαίρι . Στη συνέχεια, προσθέτετε το ανθότυρο θρυμματισμένο. Ιδανικά, αν έχετε ένα ραβδομπλέντερ, πολτοποιείεται το σπανάκι με το ανθότυρο. Αλατοπιπερώνετε και αφού δοκιμάσετε, ρίχνετε μέσα το αβγό και το μοσχοκάρυδο.
Βήμα 4
Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζετε τα κανελόνια, προσέχοντας να μην ασκήσετε πολλή δύναμη και σπάσετε το ζυμαρικό. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα. Σε ένα πυρέξ προσθέτετε 2 κουτάλες από τη σάλτσα ντομάτας, δίνοντας βάση στις γωνίες (συνήθως οι γωνίες είναι τα σημεία, στα οποία δεν βάζουμε αρκετή σάλτσα και τα κανελόνια δεν ψήνονται) και τοποθετείτε από πάνω τα κανελόνια που έχετε γεμίσει με το σπανάκι και το ανθότυρο. Από πάνω από τα κανελόνια μοιράζετε ομοιόμορφα την υπόλοιπη σάλτσα και τέλος γαρνίρετε με την τριμμένη μοτσαρέλα.
Βήμα 5
Καλύπτετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και σιγουρεύεστε ότι δεν ακουμπάει το τυρί. Υπάρχει περίπτωση, αν το αλουμινόχαρτο ακουμπάει το τυρί, όταν το βγάλετε να έχει μείνει κολλημένο αρκετά τυρί πάνω. Ψήνετε (σκεπασμένο) για 30-35 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι το τυρί να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Γαρνίρετε με φρέσκο βασιλικό.