Τα γεμιστά καλαμάρια είναι ένα από τα πιο ωραία παραδοσιακά μας φαγητά με νησιώτικο χαρακτήρα και πολίτικο αέρα.
Υλικά
- 1 κιλό καλαμάρια μέτριου μεγέθους (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 150γρ. χυμό ντομάτας
- 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα
- 3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 ντομάτες φρέσκες, ψιλοκομμένες
- 3 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τα καλαμαράκια: Καθαρίζετε τα καλαμαράκια αφαιρώντας τα εντόσθια και το κόκαλο. Τα πλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό και κόβετε το κεφάλι μαζί με τα πλοκάμια τους.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το μισό λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια, ίσα να μαραθούν λίγο. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, το σκόρδο, το κουκουνάρι και σοτάρετε για λίγο ακόμη.Ρίχνετε το ρύζι, την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον βασιλικό και τον μαϊντανό. Ανακατεύετε για 2-3 λεπτά με ξύλινο κουτάλι, αλατοπιπερώνετε και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ώστε να κρυώσει λίγο η γέμιση.Βήμα 3
Φτιάχνετε τα καλαμαράκια: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Γεμίζετε ένα ένα τα καλαμάρια με τη γέμιση του ρυζιού, χωρίς να τα ξεχειλίζετε (υπολογίστε ότι το ρύζι θα φουσκώσει στο ψήσιμο) και τα κλείνετε στην άκρη με μια οδοντογλυφίδα. Τοποθετείτε τα γεμισμένα καλαμάρια σε ταψί ή γάστρα με καπάκι και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αναμιγνύετε σε ένα ποτήρι το χυμό της ντομάτας με λίγο νερό και αλατοπίπερο και περιχύνετε τα καλαμάρια. Πασπαλίζετε το φαγητό με λίγο επιπλέον βασιλικό ψιλοκομμένο.Βήμα 4
Ψήνετε το φαγητό σκεπασμένο με καπάκι ή αλουμινόχαρτο, στο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ψηθούν τα καλαμάρια και να φουσκώσει η γέμιση. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey