Το ιμάμ μπαϊλντί είναι μάλλον το πιο καλοκαιρινό λαδερό της παραδοσιακής κουζίνας μας. Με βάση τη γλυκόπικρη νοστιμιά της τσακώνικης μελιτζάνας στην εποχή της, που δένει με την αυθάδη τσαχπινιά του κρεμμυδιού και συμπλήρωμα τους οικείους γευστικούς τόνους από ντομάτα και μαϊντανό, σε μια σύνθεση με καταλύτη το ελαιόλαδο, πιο μεσογειακό πιάτο απ’ το ιμάμ, δεν γίνεται! Η εκδοχή που προτείνω έχει και τυρί φέτα από πάνω.
Υλικά
- 8 μελιτζάνες τσακώνικες
- 4-5 μεσαία κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 250 γρ. ντομάτα, τριμμένη
- 3 κουτ. σούπας ντοματοπολτό
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 200 ml ε.π. ελαιόλαδο κλασικό (ραφινέ) για τηγάνισμα
- 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 70 γρ. φέτα, σε τρίμμα (προαιρετικά)
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Προετοιμάζετε τις μελιτζάνες: Κόψτε τα κοτσάνια και χαράξτε τις μελιτζάνες κατά μήκος με τρεις παράλληλες μαχαιριές. Παρόλο που οι σημερινές μελιτζάνες δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα, ακολουθείστε τη διαδικασία με στόχο να μειώσετε την ποσότητα ελαιόλαδου που θα ρουφήξουν. Οπότε βάλτε αλάτι στις χαρακιές, αφήστε τις μια ώρα να βγάλουν υγρά, ξεβγάλτε τις σε νερό και σκουπίστε τες καλά με χάρτινη πετσέτα κουζίνας, για να μην πιτσιλίσουν λάδια στο τηγάνισμα.
Ετοιμάζετε τα κρεμμύδια: Όσο οι μελιτζάνες βγάζουν υγρά, εσείς καθαρίστε τα κρεμμύδια και κόψτε τα σε φέτες.
Βήμα 2
Τηγανίζετε τις μελιτζάνες: Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο και αφού κάψει τοποθετείτε τις μελιτζάνες, με λαβίδα και πολλή προσοχή για να μην πετάξουν λάδι, με τις χαρακιές από κάτω. Σε 3-4′ γυρίστε τις ανάποδα να μαραθεί και η άλλη πλευρά. Μετά από άλλα 3′, πιέστε λίγο με τη λαβίδα να σιγουρευτείτε ότι μαράθηκαν (δηλαδή ότι γίνονται επίπεδες με τη πίεση).
Αν είναι ακόμη χλωρές και φουσκωμένες, ξαναγυρίστε τις απ’ την πλευρά που είναι ανοιχτές και τηγανίστε τις ακόμη 1-2′. Αφαιρείτε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και τις ακουμπάτε σε ταψί με μπόλικο χαρτί κουζίνας με την ανοιχτή πλευρά προς τα κάτω ώστε να απορροφηθεί όσο περισσότερο λάδι είναι εφικτό. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Σοτάρετε τα κρεμμύδια: Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει παράλληλα με την προηγούμενη. Σε άλλο τηγάνι βάζετε λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε σε μεσαία ένταση. Ρίχνετε το κρεμμύδι και τη ζάχαρη, ανακατεύετε και αφού αρχίζουν να σοτάρονται, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε για περίπου 20′, ώστε να νοστιμίσουν ανεβάζοντας σάκχαρα. Δεν θέλετε να αφυδατωθούν πλήρως γιατί έπεται και ψήσιμο σε φούρνο.
Βήμα 3
Ολοκληρώνετε τη γέμιση: Στα σοταρισμένα κρεμμύδια, προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας και μια κουταλιά σούπας ντοματοπολτό και ανεβάζοντας λίγο την ένταση ανακατεύετε. Προσθέτετε και το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και σοτάρετε για 3-4′ μέχρι να φύγουν τα υγρά. Αφαιρείτε τη γέμιση απ’ τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει λίγο για να είναι πιο εύκολο να γεμίσετε τις μελιτζάνες.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε το ιμάμ για τον φούρνο: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180° C. Βρίσκετε ένα ταψί που να χωράει τις μελιτζάνες χωρίς στρίμωγμα, αλλά και χωρίς να αφήνει πολλά κενά, ώστε να μην χρειάζεται υπερβολική ποσότητα λαδιού στο ψήσιμο. Τοποθετείτε μέσα τις μελιτζάνες με την ανοιχτή πλευρά προς τα πάνω και τις ανοίγετε ώστε να μεγιστοποιήσετε την επιφάνεια που μπορείτε να βάλετε τη γέμιση.
Με κουτάλι γεμίζετε κάθε μελιτζάνα και στο τέλος προσθέτετε από πάνω τη φέτα σε τρίμμα. Βάζετε τις υπόλοιπες δύο κουταλιές σούπας ντοματοπολτό ανάμεσα στις μελιτζάνες για να κάνει σάλτσα και ρίχνετε το παρθένο ελαιόλαδο ανάμεσα τους. Βάζετε το ιμάμ στο φούρνο.
Ψήνετε το ιμάμ: Σε 45′ στους 180° C πάνω-κάτω, το ιμάμ θα είναι έτοιμο. Αφαιρείτε το ταψί απ’ το φούρνο και το αφήνετε να αναπαυθεί και να κρυώσει, πριν σερβιριστεί.
Σερβίρισμα: Το φαγητό αυτό σερβίρετε ιδανικά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος συνοδευόμενο απαραίτητα από καλή φέτα και κριτσανιστό ψωμί.