melitzanosalata-anoigma
clock icon
60'

Η μελιτζανοσαλάτα του Μάκη Γεωργιάδη

Υλικά

    Μερίδες: 5-6 άτομα

  • 5 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 μέτριες πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • ½ λεμόνι, τον χυμό
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
  • 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η μελιτζανοσαλάτα, η ανοιχτόχρωμη αυτή φίνα αλοιφή με το καπνιστό άρωμα έχει ορκισμένους φίλους και εχθρούς

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου σε υψηλή θερμοκρασία. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες και τις πιπεριές. Τρυπάμε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και τις τοποθετούμε στη σχάρα του φούρνου μαζί με τις πιπεριές. Ψήνουμε τα λαχανικά μέχρι να καεί η φλούδα τους, να μαυρίσει και να μαδήσει. Οι μελιτζάνες ίσως χρειαστούν λίγο παραπάνω χρόνο από τις πιπεριές.

Κλείνουμε τις πιπεριές σε μπολ με καπάκι να ιδρώσουν για 10'-15'. Κατόπιν αφαιρούμε εύκολα τη φλούδα και τα σπόρια τους. Τις ψιλοκόβουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Μόλις κρυώσουν ελαφρώς και οι μελιτζάνες, αφαιρούμε τη φλούδα και με ένα μαχαίρι τις κόβουμε στη μέση, από το κοτσάνι προς τη βάση τους. Μεταφέρουμε τη σάρκα τους σε ένα σουρωτήρι και την αφήνουμε εκεί για να στραγγίξει πολύ καλά. Δεν θέλουμε περιττά υγρά στη σαλάτα μας.

Κατόπιν, τις ρίχνουμε σε ένα μπολ και τις ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά απαλά, ώστε να μη λιώσει τελείως η μελιτζάνα. Μεταφέρουμε τη μελιτζανοσαλάτα για λίγο στο ψυγείο να δέσουν τα αρώματα. Σερβίρεται δροσερή, με λίγο επιπλέον ωμό ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.

Styling: Τζαννής Σιφναίος — Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου σε υψηλή θερμοκρασία. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες και τις πιπεριές. Τρυπάμε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και τις τοποθετούμε στη σχάρα του φούρνου μαζί με τις πιπεριές. Ψήνουμε τα λαχανικά μέχρι να καεί η φλούδα τους, να μαυρίσει και να μαδήσει. Οι μελιτζάνες ίσως χρειαστούν λίγο παραπάνω χρόνο από τις πιπεριές.

Βήμα 2

Κλείνουμε τις πιπεριές σε μπολ με καπάκι να ιδρώσουν για 10'-15'. Κατόπιν αφαιρούμε εύκολα τη φλούδα και τα σπόρια τους. Τις ψιλοκόβουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Μόλις κρυώσουν ελαφρώς και οι μελιτζάνες, αφαιρούμε τη φλούδα και με ένα μαχαίρι τις κόβουμε στη μέση, από το κοτσάνι προς τη βάση τους. Μεταφέρουμε τη σάρκα τους σε ένα σουρωτήρι και την αφήνουμε εκεί για να στραγγίξει πολύ καλά. Δεν θέλουμε περιττά υγρά στη σαλάτα μας.

Βήμα 3

Κατόπιν, τις ρίχνουμε σε ένα μπολ και τις ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά απαλά, ώστε να μη λιώσει τελείως η μελιτζάνα. Μεταφέρουμε τη μελιτζανοσαλάτα για λίγο στο ψυγείο να δέσουν τα αρώματα. Σερβίρεται δροσερή, με λίγο επιπλέον ωμό ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.

Styling: Τζαννής Σιφναίος — Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography