mikri-kolokuthi-pita
clock icon
60'

Γυμνή κολοκυθόπιτα με γιαούρτι

Υλικά

  • 3 μεγάλα κολοκύθια τριμμένα
  • 1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 αβγά
  • 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης ή τραχανά γλυκό
  • ¾ φλιτζανιού αλεύρι 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 250γρ. φέτα ή λευκό κατσικίσιο τυρί λιωμένο με πιρούνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Πανεύκολη καλοκαιρινή πίτα χωρίς φύλλο που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα και λαδώνετε το ταψί σας.
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το τριμμένο κολοκύθι, τα κρεμμύδια, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανάλογο αλατοπίπερο.
Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γιαούρτι και μετά τα ρίχνετε στο μπολ με τα κολοκύθια. Ανακατεύετε με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά, ενώ προσθέτετε σταδιακά τη βρώμη ή τον τραχανά, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Τέλος ανακατεύετε το τυρί.
Αδειάζετε το μίγμα στο λαδωμένο ταψάκι και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρετε την πίτα χλιαρή ή κρύα. Aν θέλετε, συνοδεύετε με γιαούρτι ανακατεμένο με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ξερό δυόσμο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα και λαδώνετε το ταψί σας.

Βήμα 2

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το τριμμένο κολοκύθι, τα κρεμμύδια, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανάλογο αλατοπίπερο.

Βήμα 3

Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γιαούρτι και μετά τα ρίχνετε στο μπολ με τα κολοκύθια. Ανακατεύετε με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά, ενώ προσθέτετε σταδιακά τη βρώμη ή τον τραχανά, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Τέλος ανακατεύετε το τυρί.

Βήμα 4

Αδειάζετε το μίγμα στο λαδωμένο ταψάκι και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρετε την πίτα χλιαρή ή κρύα. Aν θέλετε, συνοδεύετε με γιαούρτι ανακατεμένο με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ξερό δυόσμο.