Οι γκόγκες είναι ένα απλό ζυμαρικό από αλεύρι και νερό. Παρόλο που συνηθίζεται ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο να μαγειρεύονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, σας προτείνουμε να τις αναμείξετε με την περίφημη σάλτσα από το μπαρδουνιώτικο κοτόπουλο

Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι μαλακό γ.ό.χ. + επιπλέον για το άνοιγμα των ζυμαρικών
- 120 ml νερό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 600 γρ. στήθος κοτόπουλο
- 2 κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 400 γρ. ντομάτες, τριμμένες
- 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
- 250 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κόκκους μπαχάρι
- 1 δαφνόφυλλο
- ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, προαιρετικά
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 15 πράσινες ελιές, κομμένες σε φέτες
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Για τις γκόγκες
Για τη σάλτσα από μπαρδουνιώτιο κοτόπουλο
Διαδικασία
Βήμα 1
Γκόγκες: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, στην οποία προσθέτουμε το νερό. Ζυμώνουμε πολύ καλά με τα δάχτυλά μας μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπολ. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο το πολύ για 30΄.
Βήμα 2
Σάλτσα από μπαρδουνιώτικο κοτόπουλο: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το στήθος ολόκληρο να θωρακιστεί εξωτερικά και να αποκτήσει χρώμα. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3΄ να βγάλουν τα αρώματά τους. προσοχή μην καεί το σκόρδο.
Βήμα 3
Βάζουμε το στήθος κοτόπουλου στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το κονκασέ, τη σάλτσα ντομάτας, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, 200 ml νερό, και τέλος αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά με κλειστό το καπάκι μέχρι να δέσει η σάλτσα. Με δύο πιρούνια ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε τη φέτα, τις ελιές και μαγειρεύουμε για 5΄ ακόμη. Αποσύρουμε το σκεύος.
Βήμα 4
Βράσιμο και σερβίρισμα: Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι και ακουμπάμε επάνω τη ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 8 ισόποσα κομμάτια Πλάθουμε το κάθε ζυμάρι σε ένα κορδόνι 25 εκ. και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Με ένα κόφτη ζύμης/ ζυμαρικών (ροδέλα) ή ένα μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια 1,5 έως 2 εκ. Με τον δείκτη μας πατάμε στη μέση το ζυμαράκι, κυλώντας προς τα κάτω, τότε αυτό θα κάνει ένα βαθούλωμα και θα «στρογγυλέψει» και θα κάνει ένα μικρό κενό στο κέντρο. Πασπαλίζουμε ξανά τα ζυμαρικά με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσουν.
Βήμα 5
Βράζουμε τις γκόγκες, σε 2 δόσεις, σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια, και τις στραγγίζουμε. Αμέσως τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη ζεστή σάλτσα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε όσο το φαγητό είναι ζεστό με τριμμένη μυζήθρα και φρέσκο βασιλικό.