vegetable and watermelon gazpacho
clock icon
30'

Γκασπάτσο λαχανικών και καρπουζιού

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 300 γρ. ντομάτες, πολύ ώριμες, χοντροκομμένες
  • 300 γρ. καρπούζι, χοντροκομμένο, χωρίς σπόρους
  • 230 γρ. αγγούρι
  • 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
  • 2 λάιμ, τον χυμό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας για το σερβίρισμα
  • ½ αβοκάντο, κομμένο σε κύβους
  • 6 ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
  • 1 χούφτα φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα

Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος μας ξανασυστήνει την κρύα σούπα της Ανδαλουσίας προσθέτοντας λαχανικά και φρούτα της εποχής…

Βάζουμε τις ντομάτες και το καρπούζι στο μπλέντερ. Ξεφλουδίζουμε το αγγούρι, κόβουμε και κρατάμε 30 γρ. στην άκρη και ψιλοκόβουμε το υπόλοιπο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο αγγούρι στο μπλέντερ.

Γεμίζουμε ένα μικρό μπολ με κρύο νερό και ρίχνουμε μέσα το ψωμί μέχρι να μουλιάσει. Πιέζουμε απαλά το ψωμί για να φύγει το περιττό νερό και το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον χυμό λάιμ μαζί με το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε για τελευταία φορά.

Τοποθετούμε στο ψυγείο και κρυώνουμε για λίγες ώρες πριν από το σερβίρισμα ή έως και μία εβδομάδα. Μοιράζουμε το γκασπάτσο σε έξι μπολ. Κόβουμε το αγγούρι που κρατήσαμε σε κομμάτια και τα ρίχνουμε στη σούπα μαζί με το αβοκάντο, τα ντοματίνια και τον βασιλικό. Περιχύνουμε με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε τις ντομάτες και το καρπούζι στο μπλέντερ. Ξεφλουδίζουμε το αγγούρι, κόβουμε και κρατάμε 30 γρ. στην άκρη και ψιλοκόβουμε το υπόλοιπο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο αγγούρι στο μπλέντερ.

Βήμα 2

Γεμίζουμε ένα μικρό μπολ με κρύο νερό και ρίχνουμε μέσα το ψωμί μέχρι να μουλιάσει. Πιέζουμε απαλά το ψωμί για να φύγει το περιττό νερό και το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον χυμό λάιμ μαζί με το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε για τελευταία φορά.

Βήμα 3

Τοποθετούμε στο ψυγείο και κρυώνουμε για λίγες ώρες πριν από το σερβίρισμα ή έως και μία εβδομάδα. Μοιράζουμε το γκασπάτσο σε έξι μπολ. Κόβουμε το αγγούρι που κρατήσαμε σε κομμάτια και τα ρίχνουμε στη σούπα μαζί με το αβοκάντο, τα ντοματίνια και τον βασιλικό. Περιχύνουμε με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σερβίρουμε.