Εναλλακτικό παστίτσιο με κριθαράκι, κιμά και σάλτσα με μυζήθρα, που ταιριάζει πολύ στο κυριακάτικο τραπέζι.
Υλικά
- 600γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 350γρ. κριθαράκι χοντρό
- 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το κριθαράκι
- 2 κρεμμύδια, τριμμένα
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2 φλιτζάνια ντοματάκια κονκασέ
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 4 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
- 1 φλιτζάνι μυζήθρα, τριμμένη
- λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε το κριθαράκι 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που προτείνει η συσκευασία. Το στραγγίζετε σε σουρωτήρι, το ξεπλένετε με κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο για να μην κολλήσει.
Βήμα 2
Σε βαθύ τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τον κιμά και τα κρεμμύδια και σοτάρετε για 10-15 λεπτά, μέχρι να χάσει τα υγρά του, να στεγνώσει και να καβουρδιστεί. Προσθέτετε την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και τα ντοματάκια.
Βήμα 3
Αφήνετε να βράσει ο κιμάς για 2-3 λεπτά και προσθέτετε τον μαϊντανό. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γάλα, τη μυζήθρα, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βήμα 5
Αδειάζετε το κριθαράκι σε πυρέξ και ρίχνετε από πάνω το μίγμα του κιμά. Το στρώνετε καλά με ένα κουτάλι ή σπάτουλα, περιχύνετε με το μίγμα των αβγών και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά, να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνετε για 5 λεπτά να χλιάνει και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Studiom.gr - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση