Κλασικό φαγητό τα γιουβαρλάκια, που το αγαπά όλη η οικογένεια, γι’ αυτό και είναι ωραία ιδέα για το Κυριακάτικο τραπέζι.
Υλικά
- 500 γρ. κιμά μόσχου σπάλα
- 80 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 60 γρ. ρύζι νυχάκι ή γλασέ
- ½ ματσάκι μυρώνια, τα φύλλα, ψιλοκομμένα
- 2 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- 200 γρ. λάχανο λευκό, κομμένο σε πολύ λεπτά στικ
- 1 καρότο, σε καρεδάκια
- 800 ml ζωμό βοδινού ή κότας, καυτό
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 λεμόνια, τον χυμό
- ½ λεμόνι, το ξύσμα
- αλάτι αφρίνα, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μισό ελαιόλαδο, το ρύζι, τα μυρώνια, τα ασπράδια αυγού, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε. Κάνουμε μπαλάκια και αφήνουμε στο ψυγείο για 15΄.
Βήμα 2
Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το λάχανο και το καρότο μέχρι να μαραθεί το λάχανο. Αλατίζουμε ελαφρώς. Έπειτα προσθέτουμε τον ζωμό και τη δάφνη.
Βήμα 3
Όταν βράσει ο ζωμός, προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια και μαγειρεύουμε για 30΄ σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε τα γιουβαρλάκια και προσθέτουμε στον ζωμό το λεμόνι, χυμό και ξύσμα, και χτυπάμε με ραβδομπλέντερ.
Βήμα 4
Έπειτα χτυπάμε τους κρόκους να αφρατέψουν και προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό που έχουμε κατεβάσει από τη φωτιά. Χύνουμε το μείγμα με τους κρόκους στον ζωμό και ξαναχτυπάμε με το ραβδομπλέντερ. Βάζουμε τα γιουβαρλάκια ξανά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ελαφρά να ομογενοποιηθούν με το αυγολέμονο.
Βήμα 5
Σερβίρουμε με επιπλέον φύλλα από μυρώνια και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM