Τα κλασικά και αγαπημένα γιουβαρλάκια σε παραλλαγή με κριθαράκι. Ένα δυναμωτικό, νόστιμο, εύκολο, γρήγορο -παρά τις φήμες- πιάτο για όλη την οικογένεια τα χειμωνιάτικα βράδια.
Υλικά
- 400γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 30γρ. κριθαράκι μέτριο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 αβγό
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 καρότο σε ροδέλες
- 1 πράσο σε ροδέλες
- 1 κλωναράκι σέλερι χοντροκομμένο
- 1300ml καυτό ζωμό κρέατος ή λαχανικών, φρέσκο ή από κύβο
- 80γρ. κριθαράκι μέτριο
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 αβγό
- χυμό από 1 λεμόνι
Για τα γιουβαρλάκια
Για τη σούπα
Για το αβγολέμονο
Tips
- Ο κιμάς από κοτόπουλο ή γαλοπούλα είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική και πολύ πιο ελαφριά.
- Ο χυμός ενός λεμονιού μπορεί να αντικαταστήσει το αβγολέμονο για όσους δεν το προτιμούν.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τα γιουβαρλάκια: Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια μαζί με αλάτι και πιπέρι, ζυμώνετε για μερικά λεπτά και πλάθετε σε μέτρια κεφτεδάκια.
Βήμα 2
Για τη σούπα: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το καρότο, το πράσο και το σέλερι για 1 λεπτό. Ρίχνετε τον καυτό ζωμό, το κριθαράκι και ανακατεύετε.
Βήμα 3
Προσθέτετε τα γιουβαρλάκια, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 25 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα γιουβαρλάκια.
Βήμα 4
Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνετε για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά η σούπα και ετοιμάζετε το αβγολέμονο.
Βήμα 5
Για τοαβγολέμονο: Σε ένα μπολ χτυπάτε το ασπράδι μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει ελαφρά. Προσθέτετε τον κρόκο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Βήμα 6
Ενσωματώνετε και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτετε 1 κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα χτυπώντας δυνατά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία προσθέτοντας άλλες 3-4 κουτάλες ζωμού με τον ίδιο τρόπο.
Βήμα 7
Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο, ανακινείτε την κατσαρόλα να πάει παντού και σερβίρετε τα γιουβαρλάκια ζεστά με επιπλέον χυμό λεμονιού αν θέλετε.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook