milopita-giortini-anoigma
clock icon
4:0'

Γιορτινή μηλόπιτα

Υλικά

    Μερίδες: 6-8

  • 900 γρ. μήλα, σε πολύ λεπτές φέτες
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 15 ml χυμό λεμονιού και ξύσμα από ½ λεμόνι
  • ½ λοβό βανίλιας, μόνο τα σποράκια
  • 2 γρ. κανέλα, σκόνη μια πρέζα μοσχοκάρυδο, σκόνη μια πρέζα αλάτι
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 30 ml μπράντι
  • 15 γρ. νισεστέ
  • 1 φύλλο έτοιμη ζύμη για γλυκιά τάρτα
  • Για το crumble

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 150 γρ. κρύο βούτυρο, σε κύβους

Μία λαχταριστή μηλόπιτα, ιδανική για τα γιορτινά και οικογενειακά καλέσματα

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε απαλά τα μήλα με τα δύο είδα ζάχαρης, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Αφήνουμε να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου για 1-3 ώρες. Σουρώνουμε καλά τα μήλα κρατώντας το υγρό τους σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το υγρό που κρατήσαμε μαζί με το βούτυρο και το μπράντι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αποκτήσουν υφή σιροπιού. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα μήλα και τα πασπαλίζουμε με το νισεστέ. Ανακατεύουμε απαλά και τα περιχύνουμε με το σιρόπι που ετοιμάσαμε.

Crumble: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το crumble και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Βάζουμε στο ψυγείο για 30΄. Στρώνουμε το ένα φύλλο ζύμης σε στρογγυλή ταρτιέρα (βάση και πλαϊνά) και απλώνουμε μέσα τη γέμιση μήλου. Βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη του crumble και τη θρυμματίζουμε με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια ενός τρίφτη πάνω από την τάρτα μέχρι να την σκεπάσουμε όλη.

Ψήνουμε τη μηλόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ºC μέχρι να χρυσίσει όμορφα. Σερβίρουμε από πάνω με σιρόπι καραμέλα.

Συνταγή: Θανάσης Τσαγκλιώτης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Φωτογραφία: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε απαλά τα μήλα με τα δύο είδα ζάχαρης, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Αφήνουμε να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου για 1-3 ώρες. Σουρώνουμε καλά τα μήλα κρατώντας το υγρό τους σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το υγρό που κρατήσαμε μαζί με το βούτυρο και το μπράντι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αποκτήσουν υφή σιροπιού. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα μήλα και τα πασπαλίζουμε με το νισεστέ. Ανακατεύουμε απαλά και τα περιχύνουμε με το σιρόπι που ετοιμάσαμε.

Βήμα 2

Crumble: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το crumble και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Βάζουμε στο ψυγείο για 30΄. Στρώνουμε το ένα φύλλο ζύμης σε στρογγυλή ταρτιέρα (βάση και πλαϊνά) και απλώνουμε μέσα τη γέμιση μήλου. Βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη του crumble και τη θρυμματίζουμε με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια ενός τρίφτη πάνω από την τάρτα μέχρι να την σκεπάσουμε όλη.

Βήμα 3

Ψήνουμε τη μηλόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ºC μέχρι να χρυσίσει όμορφα. Σερβίρουμε από πάνω με σιρόπι καραμέλα.

Συνταγή: Θανάσης Τσαγκλιώτης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Φωτογραφία: Lambros Mentzos Photography