Ένας άκρως εορταστικός κορμός, τον οποίο απογειώνουν οι κουβερτούρες ΙΟΝ.
Υλικά
- 3 μεσαία αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¾ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. τζίντζερ
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο ή μπαχάρι
- ½ κ.γ. baking powder
- ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 120 γρ. μελάσα
- 15 γρ. βούτυρο λιωμένο
- Ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
- 425 γρ. ΙΟΝ Σοκολάτα κουβερτούρα λευκή
- 140 γρ. κρέμα γάλακτος
- 70 γρ. αμυγδαλοβούτυρο ή φιστικοβούτυρο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ κ.γ. αλάτι
- Κόκκινα φρούτα της επιλογής μας
- Τριμμένη ΙΟΝ Σοκολάτα κουβερτούρα υγείας
- Άχνη
Για το παντεσπάνι
Για την γέμιση
Για το σερβίρισμα
Tips
- Φροντίζουμε να μην την αφήσουμε περισσότερο από 2 ώρες την γέμιση στο ψυγείο γιατί θα σφίξει πολύ, σε περίπτωση που συμβεί προσθέτουμε 30-40 γρ. ζεστή κρέμα γάλακτος ενώ την αφρατεύουμε
Διαδικασία
Βήμα 1
Το παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί έναν δίσκο ψησίματος περίπου 40*35.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, τα μπαχαρικά, τη σόδα και το αλάτι. Με το μίξερ αφρατεύουμε τους κρόκους σε δυνατή ταχύτητα, προσθέτουμε τη μελάσα, το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Βήμα 3
Χτυπάμε τα ασπράδια και μόλις αρχίζουν να γίνονται μαρέγκα και προσθέτουμε βροχηδόν τη ζάχαρη, Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Ενσωματώνουμε απαλά την μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων. Προσθέτουμε και το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας απαλά.
Βήμα 4
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 12 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει.
Βήμα 5
Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά, αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι επάνω σε μια καθαρή πετσέτα πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί. Τυλίγουμε το κέικ μαζί με την πετσέτα σε ρολό, ξεκινώντας από τη μικρή πλευρά. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Βήμα 6
Η γέμιση: Βάζουμε τη λευκή σοκολάτα, την κρέμα γάλακτος, το αμυγδαλοβούτυρο ή το φιστικοβούτυρο σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να έχουμε μια λεία κρέμα. Αποσύρουμε και πασπαλίζουμε με το αλάτι, ανακατεύουμε και αφού κρυώσει ελαφρώς το μείγμα σκεπάζουμε με μεμβράνη που θα εφάπτεται στην επιφάνειά της Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες και στη συνέχεια τη χτυπάμε για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψει σαν σαντιγί.
Βήμα 7
Ο κορμός: Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι και απλώνουμε τη μισή γέμιση, αφήνοντας 1 εκ. κενό γύρω από τις άκρες προσθέτουμε τα κόκκινα φρούτα. Ρολάρουμε και τυλίγουμε τον κορμό και τοποθετούμε σε πιατέλα με την ένωση προς τα κάτω. Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση καλύπτοντας την επιφάνεια, πασπαλίζουμε τρίμματα κουβερτούρας.
Βήμα 8
Βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες να παγώσει και πριν σερβίρουμε αχνίζουμε όλη την επιφάνεια.