Οι σαλάτες με όσπρια είναι από τις πιο χορταστικές. Η συγκεκριμένη γίνεται με γίγαντες, κάππαρη και ελιές και με ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά για όσπρια -αλίπαστο ψαράκι.
Υλικά
- 500γρ. γίγαντες Πρεσπών, Νευροκοπίου ή Καστοριάς
- 1 κρεμμύδι μικρό, σε πολύ λεπτές φέτες
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη
- 2-3 κουτ. σούπας ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
- 3 ντομάτες λιαστές, κομμένες σε καρεδάκια
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2½-3 κουτ. σούπας ξίδι ή χυμό λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού θρούμπι ή θυμάρι
- 2 φιλετάκια σκουμπρί, σε λεπτές λωρίδες
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σκουμπρί με λακέρδα ή άλλο παστό ψάρι της αρεσκείας σας. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε μικρά κομματάκια από διάφορα τουρσιά στη σαλάτα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζετε τα φασόλια αποβραδίς και τα στραγγίζετε. Τα βράζετε σε αρκετό νερό για 45-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να λιώσουν. Τα στραγγίζετε καλά και τα αφήνετε να κρυώσουν.Βήμα 2
Στο μεταξύ τρίβετε με τα χέρια το κρεμμύδι με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το στύβετε καλά να φύγει η σπιρτάδα μαζί με τα υγρά.Βήμα 3
Βάζετε τα φασόλια σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε το κρεμμύδι, την κάππαρη, τις ελιές και τις ντομάτες.Βήμα 4
Χτυπάτε το λάδι με το ξίδι ή το λεμόνι, προσθέτετε θρούμπι ή θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, και το ρίχνετε στα φασόλια. Ανακατεύετε τη σαλάτα καλά και τη γαρνίρετε με το σκουμπρί.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή