gigantes-salata
clock icon
1:5'

Γίγαντες σαλάτα με σκουμπρί

Υλικά

  • 500γρ. γίγαντες Πρεσπών, Νευροκοπίου ή Καστοριάς
  • 1 κρεμμύδι μικρό, σε πολύ λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 2-3 κουτ. σούπας ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
  • 3 ντομάτες λιαστές, κομμένες σε καρεδάκια
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2½-3 κουτ. σούπας ξίδι ή χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού θρούμπι ή θυμάρι
  • 2 φιλετάκια σκουμπρί, σε λεπτές λωρίδες
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σκουμπρί με λακέρδα ή άλλο παστό ψάρι της αρεσκείας σας. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε μικρά κομματάκια από διάφορα τουρσιά στη σαλάτα.

Οι σαλάτες με όσπρια είναι από τις πιο χορταστικές. Η συγκεκριμένη γίνεται με γίγαντες, κάππαρη και ελιές και με ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά για όσπρια -αλίπαστο ψαράκι.

Μουλιάζετε τα φασόλια αποβραδίς και τα στραγγίζετε. Τα βράζετε σε αρκετό νερό για 45-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να λιώσουν. Τα στραγγίζετε καλά και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Στο μεταξύ τρίβετε με τα χέρια το κρεμμύδι με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το στύβετε καλά να φύγει η σπιρτάδα μαζί με τα υγρά.
Βάζετε τα φασόλια σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε το κρεμμύδι, την κάππαρη, τις ελιές και τις ντομάτες.
Χτυπάτε το λάδι με το ξίδι ή το λεμόνι, προσθέτετε θρούμπι ή θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, και το ρίχνετε στα φασόλια. Ανακατεύετε τη σαλάτα καλά και τη γαρνίρετε με το σκουμπρί.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζετε τα φασόλια αποβραδίς και τα στραγγίζετε. Τα βράζετε σε αρκετό νερό για 45-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να λιώσουν. Τα στραγγίζετε καλά και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 2

Στο μεταξύ τρίβετε με τα χέρια το κρεμμύδι με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το στύβετε καλά να φύγει η σπιρτάδα μαζί με τα υγρά.

Βήμα 3

Βάζετε τα φασόλια σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε το κρεμμύδι, την κάππαρη, τις ελιές και τις ντομάτες.

Βήμα 4

Χτυπάτε το λάδι με το ξίδι ή το λεμόνι, προσθέτετε θρούμπι ή θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, και το ρίχνετε στα φασόλια. Ανακατεύετε τη σαλάτα καλά και τη γαρνίρετε με το σκουμπρί.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή