GIGANTES_loukaniko_small
clock icon
2:35'

Γίγαντες φούρνου με λουκάνικο και γκρέιπφρουτ

Υλικά

    Μερίδες: 8

  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 2 παραδοσιακά λουκάνικα πορτοκαλιού
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1½ -2 καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μεσαία κομμένο σε χοντρές φέτες
  • 3 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε ροδέλες
  • 400 γρ. σάλτσα τομάτας
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 ροζ γκρέιπφρουτ, όλο το ξύσμα απ’ τη φλούδα του και ο χυμός του
  • 150 ml λευκό κρασί (προαιρετικά)
  • 2 κουτ. σούπας γλυκιά καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο (σπόρια καυτερής πιπεριάς) ή και περισσότερο, ανάλογα με την γεύση σας
  • αλάτι, πιπέρι

Ένας εξαιρετικός μεζές γεμάτος πληθωρικές γεύσεις και φρουτώδη αρώματα. Ο συνδυασμός λουκάνικου πορτοκαλιού με τους γίγαντες και το γκρέιπφρουτ είναι ιδανικά ταιριαστός.

Προετοιμάζετε τους γίγαντες: Την προηγουμένη ή 12 ώρες πριν, τους βάζετε σε σκεύος με μπόλικο νερό (να υπερκαλύπτονται) για να φουσκώσουν. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τους γίγαντες με το νερό που τους μουλιάσατε να βράσουν για 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά (χωρίς αλάτι). Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C.

Ετοιμάζετε το φαγητό: Σε ένα μεγάλο ταψί, ρίχνετε μέσα όλα τα υλικά και τα ανακατεύετε (τους προβρασμένους γίγαντες με το νερό που τους έμεινε). Συμπληρώνετε με νερό ώστε τα υγρά σχεδόν να καλύπτουν τα υλικά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

Ψήνετε το φαγητό: Βάζετε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο σε μεσαίο ράφι. Τα αφήνετε εκεί για 1μιση ώρα μέχρι να υποχωρήσουν τα υγρά προσέχοντας να μη στεγνώσει το φαγητό και ανακατεύοντας μια-δυο φορές ανάμεσα. Τελειώνετε το πιάτο στο φουλ του γκριλ για 10-15 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) στο ψηλότερο ράφι, έτσι ώστε το λάδι και η θερμοκρασία να κάψουν ελαφρά την πάνω επιφάνεια από τα φασόλια και να νιώθει κανείς μια κρούστα στο στόμα. Προσοχή εδώ! Η σάλτσα δεν πρέπει μαυρίσει ή να στεγνώσει τελείως.

Σερβίρισμα: Βγάζετε τους γίγαντες απ’ τον φούρνο και αφήνετε για 15-20 λεπτά τουλάχιστον (ανάλογα και με την εποχή) να δέσουν οι γεύσεις και να υποχωρήσει η θερμοκρασία πριν σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προετοιμάζετε τους γίγαντες: Την προηγουμένη ή 12 ώρες πριν, τους βάζετε σε σκεύος με μπόλικο νερό (να υπερκαλύπτονται) για να φουσκώσουν. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τους γίγαντες με το νερό που τους μουλιάσατε να βράσουν για 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά (χωρίς αλάτι). Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε το φαγητό: Σε ένα μεγάλο ταψί, ρίχνετε μέσα όλα τα υλικά και τα ανακατεύετε (τους προβρασμένους γίγαντες με το νερό που τους έμεινε). Συμπληρώνετε με νερό ώστε τα υγρά σχεδόν να καλύπτουν τα υλικά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Ψήνετε το φαγητό: Βάζετε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο σε μεσαίο ράφι. Τα αφήνετε εκεί για 1μιση ώρα μέχρι να υποχωρήσουν τα υγρά προσέχοντας να μη στεγνώσει το φαγητό και ανακατεύοντας μια-δυο φορές ανάμεσα. Τελειώνετε το πιάτο στο φουλ του γκριλ για 10-15 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) στο ψηλότερο ράφι, έτσι ώστε το λάδι και η θερμοκρασία να κάψουν ελαφρά την πάνω επιφάνεια από τα φασόλια και να νιώθει κανείς μια κρούστα στο στόμα. Προσοχή εδώ! Η σάλτσα δεν πρέπει μαυρίσει ή να στεγνώσει τελείως.

Βήμα 4

Σερβίρισμα: Βγάζετε τους γίγαντες απ’ τον φούρνο και αφήνετε για 15-20 λεπτά τουλάχιστον (ανάλογα και με την εποχή) να δέσουν οι γεύσεις και να υποχωρήσει η θερμοκρασία πριν σερβίρετε.