Μια σπάνια παραδοσιακή πίτα της Δράμας, που συνοδεύει μοναδικά ψητό κρέας. Μπορείτε να φτιάξετε τη γιαουρτόπιτα και σε ατομικά πυρίμαχα φορμάκια.
Υλικά
- 1 κιλό παραδοσιακό γιαούρτι, πρόβειο
- 1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
- 1 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- 30-40 αμπελόφυλλα ζεματισμένα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ανακατεύετε το γιαούρτι με το καλαμποκάλευρο και τα αρωματικά (δυόσμο, άνηθο, κρεμμυδάκια). Προσθέτετε το μισό λάδι και αλατοπιπερώνετε.Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αλείφετε με λάδι ένα πυρίμαχο σκεύος και το σκεπάζετε με τα μισά αμπελόφυλλα , φροντίζοντας να καλύψετε και τα πλαϊνά τοιχώματα.Βήμα 3
Ρίχνετε το μίγμα του γιαουρτιού, ισιώνετε την επιφάνειά του και στρώνετε τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα με τη γυαλιστερή πλευρά τους προς τα πάνω. Τα αλείφετε με λάδι. Η πίτα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3εκ. σε πάχος.Βήμα 4
Σκεπάζετε χαλαρά το σκεύος με αλουμινόχαρτο για να μη καούν τα αμπελόφυλλα κατά το ψήσιμο και ψήνετε τη γιαουρτόπιτα στο φούρνο για 40-45 λεπτά. Την αφήνετε να κρυώσει και την κόβετε. Τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey