Ένα εύκολο και πολύ δροσερό επιδόρπιο, που συνδυάζει το ελαφρύ γιαούρτι με τα πλούσια αρώματα εσπεριδοειδών και μία λαχταριστή κομπόστα αχλάδι. Ιδανικό κλείσιμο για κάθε τραπέζι!
Υλικά
- 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
- ξύσμα από 2 λάιμ (μοσχολέμονα)
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
- 1 σφηνάκι λικέρ λιμοντσέλο
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 6 αχλάδια
- 1 νεροπότηρο ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 κουτ. σούπας τρούφα σοκολάτας
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε τα δύο διαφορετικά ξύσματα από τα λάιμ και το λεμόνι σε ένα μπολάκι, ρίχνετε μέσα τις τρεις κουταλιές σούπας ζάχαρη και ανακατεύετε καλά μέχρι να “λασπώσουν”. Προσθέτετε και το λιμοντσέλο και αφήνετε το μίγμα στην άκρη.Βήμα 2
Για να ετοιμάσετε την κομπόστα αχλάδι καθαρίζετε τα αχλάδια από τη φλούδα τους και το κοτσάνι, τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα φυλάτε σκεπασμένα στο ψυγείο. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη και τη ζεσταίνετε στο μάτι μέχρι να γίνει μια πολύ ξανθιά καραμέλα. Ρίχνετε μέσα 1½ νεροπότηρο καυτό νερό, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να βράσει το νερό και να λιώσει εντελώς η καραμέλα.Βήμα 3
Ρίχνετε μέσα στην καραμέλα τα καθαρισμένα αχλάδια και βράζετε σε μέτρια φωτιά, όχι περισσότερο από 10 λεπτά. Αν θέλετε αρωματίζετε με λίγη κανέλα και γαρίφαλο, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσουν. Τα βάζετε στο ψυγείο και τα παγώνετε καλά μαζί με τη σάλτσα τους.Βήμα 4
Βγάζετε το γιαούρτι από το ψυγείο, το βάζετε σε ένα μπολ μαζί με το μίγμα από τα ξύσματα και το λιμοντσέλο και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν. Βάζετε το γιαούρτι στο ψυγείο έως την ώρα του σερβιρίσματος. Πριν σερβίρετε προσθέστε αχλάδια και λίγη από τη σάλτσα τους και πασπαλίστε με τρούφα σοκολάτας. Σε ξεχωριστό μπολ βάλτε όσα αχλάδα και σάλτσα περίσσεψαν για να προσθέτει ο καθένας ελεύθερα όση επιπλέον κομπόστα θέλει στο γιαούρτι του.Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου