Τα πιο ιδιαίτερα γεμιστά που μπορείτε να φτιάξετε το καλοκαίρι! Οι κολοκυθοανθοί χρειάζονται λίγη περισσότερη προσοχή κατά τη συλλογή και την προετοιμασία, αλλά η νοστιμιά τους αξίζει κάθε κόπο.
Υλικά
- 30 κολοκυθοανθούς, πλυμένους και καθαρισμένους
- 250γρ. ρύζι Καρολίνα μεσόσπερμο Θεσσαλονίκης
- 2 κρεμμύδια τριμμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
- θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
- μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Κολοκυθοανθούς θα βρείτε στις λαϊκές αγορές και τα μεγάλα μανάβικα. Αν έχετε μποστάνι ή αν τους μαζέψετε μόνοι σας, φροντίστε να το κάνετε πολύ πρωινή ώρα γιατί μετά την ανατολή του ηλίου κλείνουν και θα είναι δύσκολο να τους γεμίσετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το ρύζι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τα μυρωδικά και τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι.
Βήμα 2
Γεμίζετε τους κολοκυθοανθούς με το μίγμα (περίπου 1-1½ κουτ. σούπας στον καθένα), διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα σε σχήμα σταυρού και τους τοποθετείτε σε κατσαρόλα, τον έναν δίπλα στον άλλον σφιχτά, χωρίς να αφήνετε κενά.
Βήμα 3
Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και τοποθετείτε από πάνω ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο βράσιμο. Ρίχνετε στην κατσαρόλα ζεστό νερό, μέχρι να καλυφθεί το πιάτο, σκεπάζετε και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να φουσκώσει το ρύζι.
Βήμα 4
Σερβίρετε τους κολοκυθοανθούς ζεστούς ή κρύους.