Φτιάχνουμε ένα άκρως καλοκαιρινό πιάτο με μελιτζάνες γεμιστές με ντομάτα, κρεμμυδάκι και μυρωδικά.
Υλικά
- 12 μελιτζάνες τσακώνικες
- 3 μεγάλα κρεμμύδια, σε φέτες
- 3 ντομάτες αποφλοιωμένες, τριμμένες
- 4-5 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα ρίγανη ξερή
- 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
- τυρί φέτα και ψωμί για συνοδεία (προαιρετικά)
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Tips
- Μελιτζάνα τσακώνικη: Είναι επιμήκης, ο φλοιός της είναι λείος και γυαλιστερός, ανοιχτού μοβ χρώματος, με πιο ανοιχτόχρωμες ραβδώσεις. Συγκαταλέγεται από τον Μάρτη του 1996 μεταξύ των 317 ευρωπαϊκών προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), κατοχυρώνοντας στους παραγωγούς του Λεωνιδίου την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας υπό την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών παραγωγής.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες. Tις κόβουμε κατά μήκος στη μέση, όχι τελείως, αλλά σαν το ψωμάκι του σάντουιτς. Τις βάζουμε σε μπολ με αλατισμένο νερό για 15΄ περίπου.
Βήμα 2
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το κρεμμύδι, τις ντομάτες, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τη ρίγανη με το μισό από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Βήμα 3
Μοιράζουμε το μείγμα στις ανοιγμένες μελιτζάνες. Τις αλατοπιπερώνουμε καλά, τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Βήμα 4
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 1 ώρα περίπου. Σερβίρονται ζεστές, με ψωμί και τυρί φέτα αν θέλουμε.