Μία λαχταριστή εναλλακτική των κλασικών μελομακάρονων, που δεν στερούνται ούτε σε αρώματα ούτε σε γεύση. Τα μελωμένα αυτά γλυκάκια, με την ωραία γέμιση ξηρών καρπών γίνονται και πολύ ωραία γιορτινά κεράσματα, για να τα χαρίσετε στους αγαπημένους σας.
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Χτυπάτε το βούτυρο με το αραβοσιτέλαιο και τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά. Διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον ρίχνετε στο μίγμα.
Προσθέτετε το μπράντι, την κανέλα και το αλεύρι λίγο λίγο. Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια μαλακιά ζύμη.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ανακατεύετε τα καρύδια με τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ζυμώνετε ρίχνοντας λίγο λίγο το χυμό πορτοκαλιού, μέχρι να έχετε ένα μίγμα που πλάθεται. Μη ρίξετε περισσότερο υγρό γιατί η γέμιση θα διαλύεται.
Φτιάχνεται 45 μικρά μπαλάκια με τη γέμιση, στο μέγεθος μικρού καρυδιού. Τοποθετείτε τη ζύμη πάνω σε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος, τη σκεπάζετε με δεύτερο φύλλο και με τον πλάστη την απλώνετε σε πολύ λεπτό φύλλο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε με κουπ πατ ή ποτήρι 45 δίσκους με διάμετρο 7εκ., βάζετε στη μέση κάθε δίσκου από ένα μπαλάκι γέμισης και τραβάτε τη ζύμη προς το κέντρο ώστε να το σκεπάσετε εντελώς. Το ξαναπλάθετε σε μπαλάκι στην παλάμη σας.
Με κοφτερό μαχαίρι κάνετε 5-6 χαρακιές κυκλικά στη ζύμη και μπήγετε στη μέση από ένα αμύγδαλο. Αραδιάζετε τα γλυκάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά.
Όταν ψηθούν τα γλυκάκια και όσο είναι ακόμη ζεστά, τα βυθίζετε λίγα λίγα στο χλιαρό μέλι και τα μεταφέρετε σε καραμελόχαρτα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Χτυπάτε το βούτυρο με το αραβοσιτέλαιο και τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά. Διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον ρίχνετε στο μίγμα.
Βήμα 2
Προσθέτετε το μπράντι, την κανέλα και το αλεύρι λίγο λίγο. Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια μαλακιά ζύμη.
Βήμα 3
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ανακατεύετε τα καρύδια με τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ζυμώνετε ρίχνοντας λίγο λίγο το χυμό πορτοκαλιού, μέχρι να έχετε ένα μίγμα που πλάθεται. Μη ρίξετε περισσότερο υγρό γιατί η γέμιση θα διαλύεται.
Βήμα 4
Φτιάχνεται 45 μικρά μπαλάκια με τη γέμιση, στο μέγεθος μικρού καρυδιού. Τοποθετείτε τη ζύμη πάνω σε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος, τη σκεπάζετε με δεύτερο φύλλο και με τον πλάστη την απλώνετε σε πολύ λεπτό φύλλο.
Βήμα 5
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε με κουπ πατ ή ποτήρι 45 δίσκους με διάμετρο 7εκ., βάζετε στη μέση κάθε δίσκου από ένα μπαλάκι γέμισης και τραβάτε τη ζύμη προς το κέντρο ώστε να το σκεπάσετε εντελώς. Το ξαναπλάθετε σε μπαλάκι στην παλάμη σας.
Βήμα 6
Με κοφτερό μαχαίρι κάνετε 5-6 χαρακιές κυκλικά στη ζύμη και μπήγετε στη μέση από ένα αμύγδαλο. Αραδιάζετε τα γλυκάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά.
Βήμα 7
Όταν ψηθούν τα γλυκάκια και όσο είναι ακόμη ζεστά, τα βυθίζετε λίγα λίγα στο χλιαρό μέλι και τα μεταφέρετε σε καραμελόχαρτα.