LM 1 578 Ebagelou-ANOIGMA

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 6 ντομάτες
  • 6 πιπεριές
  • 6 κολοκυθάκια
  • 2 κρεμμύδια, τριμμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. ρύζι γλασέ
  • 3 κουτ. σούπας σταρένιο τραχανά
  • 2 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • ψωμί και φέτα, για συνοδεία

Κλασικό και πάντα αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό, τα γεμιστά δίνουν νότες μεσογειακής νοστιμιάς και παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας στα τραπέζια των διακοπών μας, και όχι μόνο

Ανοίγουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κολοκύθια με ένα κοφτερό μαχαίρι και αφαιρούμε το εσωτερικό τους με το ειδικό εργαλείο. Τρίβουμε στον τρίφτη το εσωτερικό από τις ντομάτες και τα κολοκύθια και το βάζουμε σε μία λεκάνη.

Προσθέτουμε στη λεκάνη τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, το ρύζι, τον τραχανά, 1/3 του ελαιόλαδου και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε τα υλικά. Γεμίζουμε τα λαχανικά με το μείγμα κατά τα 2/3 περίπου, όχι μέχρι επάνω, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι.

Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που να χωρούν σχετικά άνετα και ενδιάμεσα προσθέτουμε τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αραιώνουμε τον ντοματοπελτέ σε ένα ποτήρι νερό και τον ρίχνουμε στο ταψί, στο πλάι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 1,5 ώρα περίπου, μέχρι να καψαλιστούν τα καπάκια τους και να μαραθούν τα λαχανικά εξωτερικά. Συνοδεύουμε με μπόλικο ψωμί φρυγανισμένο και με φέτα ή άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας μας.

Styling: Τζαννής ΣΙφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: STUDIO LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανοίγουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κολοκύθια με ένα κοφτερό μαχαίρι και αφαιρούμε το εσωτερικό τους με το ειδικό εργαλείο. Τρίβουμε στον τρίφτη το εσωτερικό από τις ντομάτες και τα κολοκύθια και το βάζουμε σε μία λεκάνη.

Βήμα 2

Προσθέτουμε στη λεκάνη τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, το ρύζι, τον τραχανά, 1/3 του ελαιόλαδου και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε τα υλικά. Γεμίζουμε τα λαχανικά με το μείγμα κατά τα 2/3 περίπου, όχι μέχρι επάνω, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι.

Βήμα 3

Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που να χωρούν σχετικά άνετα και ενδιάμεσα προσθέτουμε τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αραιώνουμε τον ντοματοπελτέ σε ένα ποτήρι νερό και τον ρίχνουμε στο ταψί, στο πλάι.

Βήμα 4

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 1,5 ώρα περίπου, μέχρι να καψαλιστούν τα καπάκια τους και να μαραθούν τα λαχανικά εξωτερικά. Συνοδεύουμε με μπόλικο ψωμί φρυγανισμένο και με φέτα ή άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας μας.

Styling: Τζαννής ΣΙφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: STUDIO LM