Ένα πιάτο που μπορείτε να σερβίρετε ως ορεκτικό σε ένα επίσημο τραπέζι αλλά και ως κυρίως πιάτο μαζί με ρύζι ή ζυμαρικά.
Υλικά
- 1 κιλό γαρίδες, κατεψυγμένες ή φρέσκες
- 1 σφηνάκι βότκα
- 1 δόση σαφράν (σε σκόνη) ή μια πρέζα σε στίγματα
- χυμό και ξύσμα από 1½ πορτοκάλι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2-3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε τις γαρίδες και αφήνετε μόνο τις ουρίτσες. Βράζετε τα κεφάλια και τα υπόλοιπα σε δύο φλιτζάνια νερό, μαζί με πέντε έξι κόκκους μαύρο πιπέρι. Σουρώνετε το ζουμί πιέζοντας ελαφρά.Βήμα 2
Βάζετε σε γυάλινο σκεύος το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το σκόρδο πολτοποιημένο, τη βότκα και το σαφράν. Βυθίζετε στο μίγμα τις καθαρισμένες γαρίδες και τις αφήνετε να μαριναριστούν για 2 ώρες περίπου. Τις ανακατεύετε κάθε τόσο. Τις σουρώνετε και κρατάτε τη μαρινάδα.Βήμα 3
Κατόπιν ζεσταίνετε το λάδι σε δυνατή φωτιά και ρίχνετε τις γαρίδες. Τις σοτάρετε για 1 λεπτό. Χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε τη μαρινάδα και τέσσερις πέντε κουταλιές από το ζουμί που έβρασαν τα κεφάλια και σιγοβράζετε μόνο για 3-4 λεπτά ακόμα (ανάλογα το μέγεθος των γαρίδων).Βήμα 4
Αλατοπιπερώνετε, σερβίρετε με άσπρο πιλάφι και πασπαλίζετε με μαϊντανό.Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή